Att piffa till gamla möbler kan ge hemmet ett lyft

Man behöver inte alltid köpa nytt eller göra nytt för den delen. Utan man kan kika i hemmet vad man kan förnya. Vilka möbler man kan piffa till för att göra ett lyft i inredningen. För visst behöver vi alla lite förändring? Se några enkla piffningar som jag har gjort i vårt hem.

BOKHYLLA, vända böcker ger ett lugnare intryck

Bokhylla Billy
Av (återigen) några snälla grannar fick jag deras gamla Billybokhyllor som jag tänker till slut ska bli en hel lång bokvägg. Men böckerna var så brokiga i sina färger så jag vände helt sonika på böckerna så att deras insida syns utåt. Det blir lite lugnare när allt går i vitt och beige.

Bokhylla Billy_2
Vänd på böcker så att den beiga sidan syns utåt! Ger ett lugnare intryck i rummet. Hur praktiskt det är kan vi prata om en annan gång.

GUNGSTOLEN, upcycling av morfars gamla vilostol

Gungstol_6
Jag vet inte om morfar skulle gilla detta om han levde men hans fina gungstol passar liksom bättre in i vårt hem som svart. Se de olika stegen jag tog för att få den 2015.

Gungstol_1Gungstol_2
Jag slipade stolen ordentligt och målade den sedan matt svart i tre omgångar och lät den torka länge. Jag bytte ut sitsen till en ny träskiva för att den skulle bli stabil.
Av inköpt vadd och ett kraftigt svartgrått tyg sydde jag en lös ryggdyna och sedan klädde jag in sitsen med hål för armstöden i samma vadd (ca 3 cm tjock).

Sedan kom det pilliga att sy och klippa till tyget så att det såg snyggt ut runt armstöden. Jag började med att sicksacka hela tygen och lade sedan på det och klippte ut för armstöden som jag försökte fålla in och sydde och drog ihop dem för hand när tyget satte på. Jag hade satt några häftar i tyger under stolen så att det höll sig på plats. För att inga hål skulle synas sydde jag några extra manchetter och fäste även dem för hand runt armstödens ben. Pillerill, ja men det är ganska kul att ha ett sånt projekt under flera veckor när det är såna här mörka tider.

Gungstol_5
Inte perfekt men good enough för oss. Jag sydde även in en gammal dyna så att det blir extra mjukt under stjärten.

Gungstol_4
Jag bara längtar till att sätta mig och läsa en bok i den här sköna stolen. Och ja, det är tillklippta möbeltassar undertill. I sitsen ska det ligga en riktigt snygg liten fårfäll som jag väntar på från Grafitgrå – se här.

VEDSTÄLLET, återbruk av återbruk

Vedstall foreefter 1
Det här vedstället byggde vi när vi flyttade in i huset för 2,5 år sen. Det är byggt av spillmaterial från husbygget och fungerade som en stor vedtavla, ett blickfång i rummet – se blogginlägget om det här. Med tiden har det blivit lite skabbigt och man behöver förändring så jag skissade lite på hur vi kunde göra om i vardagsrummet och köpa nytt vedställ – se blogginlägget här om det. Då kom min älskade på att vi kan ju faktiskt göra om det gamla till ett nytt vedställ. Återbruk av återbruk – det gillar vi.

Vedstall 2
Vi halverade stället och målade det grafitgrått. På ovandelen fäste vi en plåtskiva så nu fungerar det både som en skänk och ett vedställ. Och jag framkallade mina fotografier från Andenes och fäste ovanför. Precis som jag hade skissat på.

Vedstall 3

MATSALSSTOLAR, uppiffning av gamla stolar

Stolar foreefter

Svart stol 3 Linabythebay
Svart stol 2 LinabythebaySvart stol 4 Linabythebay
Se gärna fler av mina upcyclingsprojekt här.


2 svar till ”Att piffa till gamla möbler kan ge hemmet ett lyft”

 1. Profilbild för Elisabet :)

  Måste bara säga att jag blir så imponerad. Du har verkligen en blick för möjligheter. Så snyggt!

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Tack! Du anar inte hur varm jag blir av dina ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *