Gör en egen sänggavel

Jag är absolut ingen expert på detta utan tänkte bara att det kunde vara kul att dela med mig av min första egengjorda mjuka sänggavel. Hur jag gjorde och vilka misstag jag gjorde så att ni slipper göra dem : ). Sänggaveln är måttad till 120×50 cm och med ett djup på 7 cm totalt. Gaveln ska passa in i en ung killes sovrum som jag har fått äran att hjälpa till att styla. Självklart kommer bilder på när den sitter uppe i hans rum senare.

SÅ HÄR GJORDE JAG:
DIY Sanggavel 1 Linabythebay
Först köpte jag en färdigkapad lätt träskiva på byggvaruhuset. För att det inte skulle vara något vasst som kunde förstöra tyget så slipade jag ena sidan och alla kanter så de blev lena.

DIY Sanggavel 2 LinabythebayDIY Sanggavel 3 LinabythebayDärefter klämde jag ut rejält med trälim på skivan och limmade fast en tjock madrass av skumgummi ovanpå. Tänk på att bestämma den totala tjockleken på sänggaveln innan ni väljer hur tjock madrassen ska vara. Jag gjorde den för tjock och fick skära av en bit. Det som händer är att med träskivan och lagret med tunn vadd som ska fästas på så blir det nästan 2 cm extra i omfång.

DIY Sanggavel 4 LinabythebayNär madrassen har fastnat så lägger ni ut en rejäl bit vadd (som man kan köpa i syaffärerna) på bordet och lägger madrassen med träskivan uppåt ovanpå vadden. Dra runt vadden och fäst den med häftapparat så tight det bara går i hörnen. Klipp av överflödigt material i hörnen och utmed sidorna.

DIY Sanggavel 5 Linabythebay
Sen kommer det trixiga, att fästa ditt fina möbeltyg på ett snyggt och stramt sätt runt hela sänggaveln. Efter att ha googlat runt så kände jag att den här lösningen på hörnen trots allt blev den prydligaste. På bild nr 2 ser ni hur jag klippte ut tyget så att det blev mindre tyg att fästa i träskivan.
Tips: Var gärna två stycken när ni ska dra tyget så att det blir mer stramt (än jag gjorde) och så att sömmarna/trådarna i tyget ser raka ut.

DIY Sanggavel 6 Linabythebay
Slutligen kom jag till själva upphängningen. Just denna sänggavel ska fästas på väggen ovanför en hög säng så jag använde mig av så kallade sänghakar som finns att köpa i alla byggvaruhus. Det finns alltså en hane och en hona. Man kan välja att fasa ut i träskivan och fästa den ena delen där men jag fick hjälp av min älskade att fästa underdelen i små klossar. Klossarna används både för att hakarna ska kunna gå i men också för att vadden och tyget gör att det blir lite tjockare kring kanterna på baksidan av sänggaveln. Man gör det alltså för att kompensera så att sänggaveln sedermera sitter tight mot väggen.

DIY Sanggavel 7 Linabythebay
Och så här blev den här mörkgrå sänggaveln. Som sagt, bilder på när den sitter uppe i rummet kommer. Se även en sänggavel i trä som jag gjorde hem till oss här på min blogg.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *