Gör ditt egna decoupagelim – stora testet

Jag har tidigare gjort ett inlägg här på bloggen om hur man enkelt och billigt gör sitt egna decoupagelim och har under några månader fått många frågor på det. Därför har jag nu tillverkat limmet igen och testat det på olika material, med värme, utomhus, på möbler, med servetter och så vidare. Det som är så bra med limmet är att det är helt ofarligt att råka få i munnen så det går bra att pyssla med det här tillsammans med barn. Nedan kan ni se bilder och svar på frågor om huruvida limmet håller måttet. Hoppas ni kan ha nytta av det. Receptet kommer självklart mitt i inlägget.

Decoupagelim 1
Här är ett test att decoupaga en plåtbricka med tapeter. Det jag har märkt är att om man tar mycket decoupagelim på ovansidan så blir det kladdigt och torkar inte in och det blir absolut inte blankt som det kan bli av decoupagelim som man köper i hobbyaffären. Försök därför vara sparsam med limmet, låt det torka och lacka med ett vanligt lack ovanpå för att få en blank och avtorkningsbar yta.

Decoupagelim 2 Decoupagelim 3Och i och med att det blir lite kladdigt så funkar det inte bra att ha saker med decoupagelim utomhus utan då behöver man ett par lager med lack för att det ska stå emot väta.

Decpupagelim10 Decoupagelim 4bEn av frågorna jag har fått är om man kan sätta decoupagelim och papper runt ljuslyktor och om det då tål värme? Och ja, det tål värme mycket bra.

På bilden ovan har jag smetat lim med handen runt notpappret och den gamla syltburken. Då formar det sig väldigt bra.

Till vänster har jag endast penslat lim på undersidan av det gamla sjökortet.

Båda varianterna håller bra när ljuset brinner.

 

Decoupagelim 5Decoupagelim 6Här har jag klippt isär knypplade spetsband och nästan doppat i decoupagelim och sedan fäst den med handen runt gamla glasburkar. Se, så fint sken och mönster det blir när man tänder ljusen!

Decoupagelim 7
Så här ser limmet ut när man har kokat det och det håller sig fint i kylen 2-3 veckor.

Recept på eget decoupagelim:
Socker
Potatismjöl

Blanda en deciliter vatten med 2 msk socker och koka upp.
Blanda en deciliter vatten med 2 msk potatismjöl och koka upp. Tänk på att hälla ned lite potatismjöl peux en peux så klumpar det sig mindre. Vispa hela tiden med en visp.
Blanda sedan sockerblandningen med potatismjölsblandningen och låt det tillsammans än en gång koka upp.

Decoupagelim 8
Att decoupaga servett på en konservburk blev för mig väldigt knöligt men jag har sett många andra fina exempel så försök ni! Se te x när min vän Helena har gjort det med ett köpeslim på hennes blogg Craft & Creativity.

Decoupagelim 9

Slutligen har jag då testat att täcka in hel möbel med gamla tidningspapper från 40-talet. Det tog ett tag och jag limmade papper omlott under en veckas tid. Jag avslutade med att måla med lite halvtransparent svart på benen för att få en kontrast och sedan har jag lackat hela pallen två gånger så att den blir hållbar.

Lycka till!


17 svar till ”Gör ditt egna decoupagelim – stora testet”

 1. Profilbild för bara anna

  Oh vad bra att kunna göra eget lim! Så mycket fint du visar.

  Tack, ja, vi bor väldigt mysigt. Det verkar du med göra tycker jag.

  Ha en bra dag!

 2. Profilbild för Runge form - Karin

  Det är verkligen så bra det där limmet! Känns skönt att kunna låta barnen vara med och kladda hej vilt utan att vara orolig för innehållet.

  1. Profilbild för KarolinaStalis
   KarolinaStalis

   Vad roligt att höra Karin! Jag tänker att det vore great att ha på förskolor också.

 3. Profilbild för Ulrica
  Ulrica

  Hej Jenny!
  Undrar om det går att sätta det hemmagjorda limmet på ljus med servette runt?

  1. Profilbild för KarolinaStalis
   KarolinaStalis

   Hej Jenny! Menar du att sätta en servett med decoupagelim runtom ett blockljus? Jag tror att det håller faktiskt. Det är mest när det blir blött som det löses upp.

 4. […] decoupagelim, som jag gjorde efter det här eminenta receptet  från bloggen Lina by the Bay (här är länken). Jag lät potatismjölsblandningen koka ugnefär en halv sekund för länge, så resultatet blev […]

 5. Profilbild för Sivan
  Sivan

  Vad har jag gjort för fel? Mitt lim blev som en stor seg klump!

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Vad tokigt! Testa att göra om det och blanda ihop de två olika delarna lite åt gången och rör försiktigt.

   1. Profilbild för Sivan
    Sivan

    Ok, gör ett nytt försök. Tack

 6. Profilbild för Marie
  Marie

  Hej!

  Tänkte göra en flanellograf och har klippt ut en massa bilder från olika barnböcker. Vill helst att bilderna ska vara så giftfria som möjligt (vill gärna undvika att laminera dem) men samtidigt lite stryktåligt, i fall min dotter skulle vilja leka med bilderna och berätta sin egen saga. Tror du att det skulle fungera att limma på ovansidan av ett vanligt (ganska tunt) papper eller skulle det liksom vika sig och bli ojämnt?

  Tack på förhand!
  /Marie

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Hej Marie!
   Åh, det är svårt att säga. Det bästa är nog att lacka det efteråt för hållbarhet men då känns det lite läskigt om ngt barn skulle bita i det. Testa en decoupageomgång så får du se resultatet. Det har ju en tendens att luckra upp sig vid fukt.

   1. Profilbild för Marie
    Marie

    Tack för svar. Om jag nu skulle laminera bilderna, vet du om limmet fäster på den plasten?

    1. Profilbild för Lina by the bay
     Lina by the bay

     Hej igen! Bara så att jag förstår dig rätt nu; i min värld så laminerar du bilderna som det sista du gör? Först ett papper du klippt ut ur en bok som du klistrar på något och slutligen laminerar?

 7. Profilbild för Therese
  Therese

  Hej ville fråga vad för lack du har över sen? Mvh Therese

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Jag tror att jag använde mig av båtlack.

 8. Profilbild för Susan
  Susan

  Hej mim undran är funkar det bra plast? Tänkte dekorera batteriljus med en lite plasig yta och dom med lite bax på ytan skulle det funka??

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Alltså jag tror inte kanske det är klockrent på plast men prova vettja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *