Gör ditt egna decoupagelim

DecoupagelimmJag hade en gammal julstjärna som jag knappt ville hänga upp men när jag fick se hur fint Helena på Craft & Creativity hade gjort med sin stjärna fick jag nytändning. När vi rev det gamla huset där vårt nya hus nu står så hittade vi en mängd tidningar i väggarna från 40-talet. De är så fina så de fick dekorera min nya julstjärna med mitt egna decoupaglim.

Recept på eget decoupagelim:
Socker
Potatismjöl

Blanda en deciliter vatten med 2 msk socker och koka upp.
Blanda en deciliter vatten med 2 msk potatismjöl och koka upp.
Blanda sedan sockerblandningen med potatismjölsblandningen och låt det tillsammans än en gång koka upp. Visst – det kan bli lite klumpar i men det fungerar lika bra att limma med. Använd pensel både under och ovanpå materialet du vill limma på.

 

44 svar på ”Gör ditt egna decoupagelim”

 1. Hej!
  En liten fråga. Tål hemmagjort decoupagelim värme? Jag tänkte göra hemmagjorda ljuslyktor av burkar som jag ska klä med papper och spets till vårt bröllop. De behöver alltså bara hålla en kväll, men det är ju bra att det hela inte börjar falla av mitt i middagen =)

  Mvh/Jenny

  Svara
  • Hej Jenny!
   Ja – vad jag har erfarit så tål det värme. Nemas problemas. Åh, vore kul att se en bild på dina fina lyktor sen. Kul idé!

   Svara
    • Kul! Jag skulle nästan gissa att det räcker med en sats. Man pensla på så himla tunt. Lycka till!

     Svara
 2. Hej!
  Hur länge håller sig limmet, om man har det i en burk med lock?
  Eller måste man göra nytt varje gång?

  Svara
  • Hej! Jag brukar ha det i en plastburk i kylen och låt säga att det är fräscht upp till två veckor sen kan det bli mögel i. Lycka till!

   Svara
  • Hej Eva! Du måste inte lacka över men det kan säkert bli fint och mer slitstarkt. Jag brukar lägga på ett lager med decoupagelimmet ovanpå pappret. Lycka till!

   Svara
 3. Tror du det fungerar bra att använda för att limma papper på konservburkar? Kanske något tunt papper som suger upp limmet bra, servetter kanske?

  Svara
 4. Vet du hur det tål att stå ute? Antar att det finns risk att regnet löser upp det.. Men om jag lackar över, kam det funka?

  Svara
  • Hej!
   Nej, det vet jag inte tyvärr. Har inte testat. Men jag skulle verkligen rekommendera att lägga minst ett lager lack ovanpå. Lycka till!

   Svara
  • Ja, va roligt! Allt man kan göra själv och spara miljön och plånboken en slant är ju underbart.

   Svara
 5. Hej! Tusen tack för att du delar med dig av receptet!
  Jag tänker bara – just nu använder jag decoupagelim från Panduro – ja, det blir skitdyrt i längden! Jag använder det både som lim och som lack.
  Går detta receptet att använda både som lack och lim? Blir det matt eller blankt efteråt?

  Tusen frågor, förlåt!

  Svara
  • Hej Caroline! Jag har använt det både undertill och övertill men jag kan tyvärr inte påstå att det blir som ngn lack så vill man ha det effekten ska man nog efterlacka. Hoppas det blir bra. Och, du, jag blir bara glad av att du hör av dig.

   Svara
 6. Hej ! Tack för recept på lim , det är bara super , men kan det användas på möbler ? Jag målar gamla möbler med kalkmålning och har tänkt mig att göra decoupage på dessa .
  Tack igen för tipset på lim

  Svara
  • Hej Ewa!
   Vi använde faktiskt limmet på tapet och limmade fast på en byrå i helgens Upcycle-verkstad och det funkade mycket bra och blev jämnt och fint. Kan vara en idé dock att lacka ytan efter. Kalkmålning – vad är det?

   Svara
 7. Kan man lacka detta på ett bord som man tapetserat? Och håller detta som lack eller måste man köpa annat lack?

  Svara
  • Hej Elisabeth! Det blir ingen riktigt bra lackeffekt av decoupagelimmet så för bästa reUltatet – lacka med lack. Hör gärna av dig och berätta hur resultatet blir.

   Svara
 8. Hej
  vet att de är ätbara ingredienser men eftersom att de är lim så en fråga om de fortfarande går att äta det? tänker på om barn får de i munnen, så de inte är farligt för dom.

  Mvh Cicci

  Svara
  • Hej Cecilia!
   Det är ju precis som du säger, naturliga ingredienser och jag skulle tro att det är helt ok om det råkar komma in i munnen.

   Svara
 9. Hej Lina!
  Tack för senast. Jag har gjort både vinglas och en lampa av vinflaskor. Riktigt kul!

  Nu har jag testat ditt dekoupagelim och kan tipsa om att hälla sockerblandningen i mjölblandningen lite i taget och att röra om under tiden. Då är det lättare att undvika klumpar.

  Kram på dig
  Pia

  Svara
  • Men så kul Pia! Jag håller på just nu med ett test av limmet på olika ytor. Kommer nästa vecka på bloggen. Och jag kom också på ett knep när jag gjorde limmet: att vispa ned pyttelite potatismjöl åt gången.
   kram kram

   Svara
 10. Hej! Ett litet tips bara. I början när jag gjorde lim så delade jag upp ingredienserna som i receptet och fick alltid klumpar! Sen så provade jag att blanda allt redan från början och reslutatet blev lika bra lim men aldrig några klumpar 🙂

  Svara
  • Hej Amanda!
   Limmet torkar fort men jag brukar låta det stå några timmar. Tänk på att det löses upp om du råkar dra med en fuktig trasa på det. Den mörka sidan av naturliga lim ; ).

   Svara
 11. Heij! Tack för receptet! Super 🙂 men jag undra om det också går att använda tapetklister som decoupage lim?? 🙂

  Svara
 12. Hej!
  Jag undrar om du hade en glödlampa i din julstjärna? Jag vill göra om en lampskärm till en golvlampa jag har och undrar därför om limmet tål lite värme? 🙂 Tack för bra pysseltips annars, så roligt att kunna pyssla utan att använda kemikalier!

  //Erika

  Svara
  • Ja, precis. Jag köpte för många år sen en sån där julstjärna på Claes Ohlsson eller liknande med en glödlampa i.

   Svara
 13. Hej, funkar limmet på tex blad? Att limma lönnblad på en glasburk har jag tänkt att göra 🙂

  Svara

Lämna en kommentar