Laga mat ute i naturen

Jag har fått många frågor på Instagram när jag gör mina utflykter och vandringar vad jag lagar för mat. Jag tänkte helt enkelt ge lite tips på rolig och enkel mat att ta med i ryggsäcken både på promenaden i närområdet men som också kan funka till fjälls. Fyll gärna på listan så att jag får mer variation på mina turistvandringar via Airbnb.

Jag har ändå sen jag var i unga år lagat mat över stormkök och eld och har liksom tröttnat på att äta torrvaror med pasta. Det finns ju så mycket mer roligt man kan göra om man orkar bära lite lite mer.

Jag anser att man kan göra det mesta både över öppen eld på stekpannor med långa skaft, mackjärn eller i olika kastruller och stekpannor på stormkök. Här följer några tips på enkla och skojiga maträtter man kan göra:

Tv Förberedelser för fisktacos på stekpanna över öppen eld  – th Halloumiburgare där egentligen endast halloumin behöver stekas på= superenkelt

 

En så enkel sak som att steka på pyttipanna med ägg och servera med inlagda rödbetor gjorde succé hos de franska turisterna jag hade tagit ut till Björnö naturreservat på Ingarö.

 

Tv Kolbulle med smält guldbrandsost och lingon tillagas allra bäst över eld. Helst vill man även ha eld ovanför också så att “pannkakan” bakas ordentligt. Th serverade jag stekta äpplen med vaniljkesella och smulor.

 

Kardemummakaffe har blivit min signaturdryck på utflykter och det kokar jag över eld eller stormkök i en fin panna från Smart fritid.

 

Snabbrisotto med saffranssmak och riven ost

 

 

 

Inlagd strömming med potatismos, lingon och ruccola blev en favorit hos de holländska turisterna.

 

Fisktacos är lätt att göra i stekpanna över öppen eld. Egentligen är ingen rätt för krånglig att göra utomhus. Man behöver bara planera lite mer.

 

Kardemummakaffet

 

På klipporna vid Björnö Sandarna grillade jag pilgrimsmusslor och serverade ihop med grön ärtsoppa.

 

Det var ett härligt nöje att vi fem kajakpaddlare hjälptes åt att göra halloumiburgare på en utflykt i Värmdös skärgård

 

Tipslistan på utflyktsmat
Varmt mos & stekt korv “Bangers & Mash” med rostad lök
Varmt mos, stekta inlagda strömmingar med lingon, riven västerbottenost och ruccola
Omelett eller äggröra med tillbehör
Lax som man steker med skinn på och vänder i skinnet. Använd skinnet som en stekpanna på ett galler. Krydda med citronpeppar och salt
Falafelbollar med hummus och vinbladsdolmar. Köp färdigblandat strö och blanda med varmt vatten och stek dem sedan klara i olja
Huevos rotos stekt potatis, stekta pimientos de padron, stekt chorizo. Servera som en pyttipanna och toppa med ett krämigt ägg
Kolbulle Typ en pannkaka med smält guldbrandsost, stekt fläsk & lingon
Tuna melt sandwich i mackjärn – se tidigare inlägg här
Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor
Bacon hängandes på pinne över glöden
Halloumiburgare med tillbehör
Flygande Jakob VEGGIE Se roligt recept här 
Risotto (sån som är lite förkokad så den bara behöver koka 12 min) med riven parmesan och torkade tomater
Grön ärtsoppa (som du förgör och har med i värmetermos eller värmer på) och halstrade pilgrimsmusslor. Toppa gärna med några droppar tryffelolja.
Tortillabröd med sojafärs + tacokrydda, blanda ut med lite burkmajs. Sojafärsen köper du torr i påse och blöter upp 4 min i vatten.
Paella på snabbpreppat ris (sådan i påse t ex från Uncle Bens) med kryddor och addera lite räkor

Till frulle: risgrynsgröt eller vanlig gröt
Till snacks: Popcorn
Energisnacks: Krama ihop urkärnade dadlar med krossade jordnötter. Som en himmelsk Snickers.

Lämna en kommentar