Utomhus (outdoor) picnic

 

Något av det härligaste jag vet är att ta med lunchen, fikat eller middagen och äta den ute i naturen. Oavsett väder. Med det här lilla inlägget hoppas jag att kunna inspirera så många som möjligt att flytta ut måltiden. I min värld så behöver man inte tänka på att göra någon speciell mat utan bara ta med stekpannor, järn, mattermosar och liknande och laga till den rätt man hade tänkt göra inomhus. Visst, nu gillar jag när det är lite krångligt och jag har ibland bannat mig själv för alla de olika momenten som t ex var när jag gjorde lunch på fyra olika rätter på fjället i vintras eller när jag gjorde en Ramen efter en SUP-tur på stormkök. Men det är ALLTID värt mödan. 

 

Sätter man igång en eld på ett gäng stenar och har med sig en väl inoljad stekpanna med långt skaft så kan man göra i princip vad som helst. Här stektes det Biff Rydberg och hamburgare med klyftpotatis och sirachamajonäs.
Årets allra bästa inköp är det fantastiska mackjärnet från min kund Smart fritid. Det finns oändligt många varianter av goda toasts man kan göra. Tuna melt, päron och ädelost, ostskinka eller makrill och ost. Freaka loss! Fördelen med detta järnet är att man lägger den på elden och behöver inte vänta tills det blir glöd.
Mackjärnet kan också fungera som ett stekfat om man öppnar det. Passade till exempel perfekt att värma några kladdkakemuffins på…
Det är extremt rogivande att klättra till lite avlägsna platser och få avnjuta sin måltid där intill en sprakande eld. Eld-utflykter gör jag helst vinter och höst och på sommaren använder jag mig mest av stormköket så att det inte finns risk att elden sprider sig.
Som sagt så smakar allt gott i naturen. På nyårsafton åt vi både Sibyllakorv med bärs och finsk kaviar med vodka.
Min allra bästa och käraste rätt på öppen eld är kålbullar med stekt fläsk, smält Guldbrandsost och lingon. Mmmmmm…
Det som är lite extra charmigt är att packa ihop picknicen på lite olika sätt. Slå in mackorna i vaxpapper, lägg salladen eller måltiden i en glasburk till varje person. Vid det här tillfället hade jag också förberedd rawfoodbollar som jag serverade på en gren.
Är man relativt nära hemma är det så uppskattat att ta med ett bord och en söt duk och ställa upp sakerna på. Då kan man vara så avancerad så att man gör en trerättersmiddag på stående fot i skogen.
Till dessert värmde jag Camembert och serverade med hjortonsylt.
Cowboylunch. Detta var min lite för omständliga lunch på fjället med stekta vegokorvar, värmda vita bönor i tomatsås och äggröra samt en förberedd grönsakssoppa. Till efterrätt en kaffe kokad över öppen eld (OBS, koka upp den tre gånger för fantastisk smak) med chokladbitar med russin och nötter i.

Utomhuspicnic

 

Dela gärna med er av era utflykter #utomhuspicnic.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *