Frågor & svar om livet med höns

Honor 9 LinabythebayI större delen av mitt liv så har jag längtat efter att ha mina alldeles egna höns lösa i en trädgård. Och för lite över ett år sedan så blev det verklighet för mig, även om vi tyvärr inte kan ha hönorna lösa med risk för att bli villebråd för rovdjuren häromkring. Idag känns det väldigt enkelt och bekymmersfritt att ha höns men det var mycket tid och energi jag lade ned på förberedelser innan det väl begav sig. Jag har en följare på instagram som ställde ett gäng frågor och jag har fått tillåtelse att publicera frågorna och svaren här och hoppas att det kan vara till någon hjälp för er som går i samma hönsägardrömmar som jag gjorde.

Jag vill tillägga att mitt sätt kanske inte är det bästa sättet, mina svar kanske inte är de enda rätta. Jag rekommenderar er att söka information på olika ställen och sedan hitta ert sätt att få livet med höns att fungera i er vardag. Det finns SÅ mycket att berätta så varmt välkomna ställa frågor eller kom på besök.

Honor 1 Linabythebay
Det här är en av mina nyaste hönor, ”Rednex”. Hon kom in för någon månad sedan och är redan nu den absolut kaxigaste av dem alla och springer fram till mig när jag kommer in i hönsgården.

Här kommer ett gäng frågor & svar om livet med höns:

Hade du ngn kunskap innan, eller läste du på/har skaffat dig kunskap längst vägen, så att säga?
– Jag hade ingen direkt kunskap innan men läste på en massa när jag väl vara redo för höns. Jag läste på bloggar, forum och lånade några böcker om det. Jag hade drömt i många år om höns men precis som du nämner så måste det funka med ens livssituation och boende.

Hur mkt jobb är det med dem, på ett ungefär? Mer eller mindre än du trodde?
– Förberedelserna med att isolera, spåna, pappa, måla och bygga inredningen i hönshuset och framförallt näta in gården tog mig tre månader och var lite energikrävande. När hönorna väl kom på plats så tog det ytterligare ett gäng månader innan jag lärde mig läsa av dem, hur de levde, deras rytm och vad de behövde för att må bra. Jag ägnade, då, mycket tid åt dem, städade ofta och oroa mig för det ena och det andra.
Jag råkade t ex köpa några gamla höns (jag tog för givet att de var kläckta under den våren men icke) samt att hade kalkfötter. Så mycket av tiden i början gick åt till ha hönsen i fotbad och smörja in med vaselin. Det var hejdlöst massa jobb och kändes halvkul att börja hönslivet med.
Vi hade även problem med rovfågel då vi bor så nära havet och förlorade en fågel och en självdog. Men det har vi nu löst med stålnätstak och en uggla i plast på taket som skrämmer bort bland annat duvhökarna.

Hur som helst – efter ett halvår så fick jag in bra rutiner (dvs när man behöver fylla på med mat, städa, plocka ur ägg så att de inte blir söndertrampade, öppna/stänga luckan, sätta värmelampa eller förlänga dagsljuset med en lampa, timer, hämta sand och sprida ut) som gör att det är vääääääldigt enkelt och enormt trevligt att ha höns som kacklar runt hela tiden.

Honor 3 Linabythebay
Och ja, vår hund Rio tycker det är mycket intressant att följa hönsens rörelsemönster.

Vad är det som gör att man väljer vissa raser, är det bara efter smak och tycke, eller fungerar vissa bättre i vissa ”sammanhang”?
– Det är nog mestadels efter tycke och smak som man väljer hönor. Eller som jag som köpte de som fanns till godo i närområdet. Men det är klart, olika hönorna har olika ursprung och beteende. Så om du vill ha mycket ägg så ska du kika på såna raser som är benägna att värpa mycket. Jag föreslår: titta ut hönor som du tycker ser härliga ut och sen läser du på om dem. De flesta raser finns att köpa i Sverige och de kostar ej så mycket. Jag vill slå ett slag för de svenska och tåliga lantraserna.
Jag skulle gärna vilja ta höns från ”äggproduktion”, alltså när de är klara där och anses ”förbrukade”, att jag tar dem ist för att de slaktas. (Hatar äggindustrin , även det en anledning till att jag vill ha egna höns, så jag kan börja äta ägg igen! 🙂 Har du ngn erfarenhet av att köpa dessa hönor?
– Jag läste innan att man kunde köpa såna hönor för de var bra värphöns. Men då tror jag man ska ha tur för oftast har de ”tvingats”, med ljus, att värpa så mycket det bara går och då slutar det tydligen ofta med att de får inflammation i äggledarna och är uttjänta redan efter ett år.
Ja, det är absolut katastrof att vi i Sverige fortfarande håller så många höns i så små burar. Det som ligger djupast rotat i en hönas naturliga beteende är att få picka och när de inte får göra det – vad är det för liv?

Honor 6 Linabythebay
Även ”Duni” är en nykomling i gänget och har blivit hackkycklingen tyvärr. Jag tror ni förstår namnet när ni kikar på hennes fjädrar som mer liknar dun.

Honor 5 LinabythebayHonor 7 Linabythebay Honor 4 Linabythebay Honor 2 Linabythebay Om ni vill läsa mer om mina höns, hur många jag har, vilken ras de är och hur det hela gick till när jag byggde gården och huset så kan ni läsa under kategorin Mina hönor.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *