Att bygga hönshus

bygga honsgardNu har ju mina älskade hönor kommit hit men jag vill ändå visa de sista och jobbigaste momenten som krävdes för att färdigställa hönsgården.

Det är så komiskt för att vart jag än läser så sägs det att det är så enkelt att skaffa höns men ingen nämner hur många arbetstimmar det faktiskt tar att fixa hönshus med isolering, göra sittpinnar med fästen, värpreden, en säker hönsgård och så vidare. Inte heller pratar man om att det faktiskt kostar en slant att förbereda allt så bra som möjligt för sina höns. Jag tänkte därför visa en liten kalkyl på vad det har kostat mig hittills att skaffa hönor. Se bilder från slutförandet av hönsgården ovan. Läs gärna tidigare inlägg om fixandet av själva hönshuset här.

Kostnader i samband med att skaffa höns:
Hönshus – på Granngården kan man köpa en modul för ca 2.500 kr som man får bygga ihop själv eller så köper man en begagnad lekstuga på Blocket. De är mycket åtråvärda och ligger oftast runt 3.500-4.000 kr. Man kan också ha tur som när jag satte in annons och sökte lekstuga på Blocket och fick svar från en familj som inte behövde sin lekstuga längre och blev glada att bli av med den – gratis!!!
Isolering, papp, osb-skivor: 760 kr
Impregnerade träpålar, (65 meter totalt): 540 kr
Hönsnät (25 meter): 800 kr
Märlor: 200 kr
Hönor: 1.000 kr
Värpfoder, kutterspån, halm, snäckskal: 500 kr
TOTAL KOSTNAD HITTILLS: 3.800 kr
Tillkommer: Skruv, målarfärg, vete, foder- och vattenskålar. Och säkert en massa annat jag inte har tänkt på ännu. Just nu behandlar vi deras fossingar för kalkben och då behövs lite tassalva, tandborstar etc.

Men oj vad det är värt varenda krona så ljuvligt som det är att få hämta sin egna varma ägg som de så frikostigt bjuder på.

 


4 svar till ”Att bygga hönshus”

 1. Profilbild för Elisabet :)

  Ser verkligen härligt ut! Men inser att det tagit en hel del arbetstid… Vilken känsla det måste vara ändå – att kunna hämta in egna ägg till köket!

  1. Profilbild för KarolinaStalis
   KarolinaStalis

   Tack, ja, det är värt det hundra gånger om. Och det är så otroligt mysigt när de står och kacklar innanför luckan när jag öppnar på morgonen. Jag var också med om det fantastiska när en höna stod och stönade och klämde ut ett ägg. Plopp sa det.

 2. Profilbild för Outi
  Outi

  Vilket bra inlägg! Tack för all denna info. Jag som hade planerat att skaffa höns också, blev lite överväldigad av allt jobb och pengar en skulle lägga på projektet, just för att en överallt kan läsa hur himla enkelt det är. Nu har jag något handfast att gå efter, den dagen det blir dags att ta upp projekt höns igen.
  Vad fina hönsen är! Vi måste ses snart.
  Kram

  1. Profilbild för KarolinaStalis
   KarolinaStalis

   Tack Outi för att du läste och som du säger – det är lite pyssel med det hela men du vet att jag finns där som ett bollplank när du är redo. Vore skönt att ha hönorna fria men det verkar inte funka på vår underbara ö. Kan ni inte komma förbi en kväll? kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *