Om att bygga hönshus och hönsgård

Att bygga hönshus och hönsgård tar tid. I alla fall för mig. Det tar tid för att det är många moment att tänka på och det kostar en slant att köpa in materialet och ”man” har inte överflöd med tid att bygga på då ”man” har en massa andra skojiga projekt på gång samtidigt.
Hur som helst så får ni gärna följa med på vägen mot mina efterlängtade 5 hönor och färska ägg (har längtat efter hönor i ungefär femton år).

Chickens_4

Chickens_5
Efter att ha letat hönshus/lekstuga på Blocket där de ligger runt 3500-4500 kr och moduler för ca 2500 kr på Granngården där man får bygga upp allt själv så satte jag ut en annons och sökte en lekstuga istället. Vilken lycka det var när en familj ville skänka barnens gamla lekstuga till mig mot att jag hämtade upp den. Med lite hjälp av vänner och sambo så fick vi upp den på släpet. Sen var det ”bara” att lägga några timmar på att måtta in den på rätt ställe i rätt vinkel och justera underlaget så den stod rakt på tomten.
Chickens_1
Jag började med den lilla stugan (golvyta ca 2,5×1,5 m). Jag satte vindpapp på alla väggar, i taket och på golvet och fortsatte sedan att sätta isolering för att slutligen täcka allt med spånskivor. Jag kan säga att det känns i ryggen att jobba i en liten stuga i 30-graders sommarvärme – men vet ni? Det känns värt det.
Chickens_6
Efter det målade jag väggarna ljusa, satte upp små hönstygsgardiner, ventiler, fixade en dörr med lås, lucka och skylt. Inuti stugan byggde jag två värpreden med tillhörande mobila stegar. Till höger på bilden ser ni sittpinnen som jag hoppas de kommer flaxa upp till annars får de en stege. Undertill är det en skiva täckt med plast så att det blir lätt att rensa ut bajset ofta. Ovanpå har jag lagt lite hönsnät för att hindra hönorna att inte trampa runt i sin egen avföring. På golvet ska jag placera en ”badrumsvåtmatta” för att lätt kunna städa ur.
Chickens_2
Sedan var det ”bara” att mäta ut hur deras utegård (ca5,5×4,5 m i yta) skulle se ut och handla otaliga pålar och dunka ned i marken med ca 1,5 m mellanrum. För att stabilisera det hela har jag satt upp en tvärslå på mitt och en upptill. Här ska sedan fästas nät både på sidor och på taket. Till sist kommer även en dörr att göras in till gården.
Chickens_3
Och de här fina Plymouth Rock-hönorna ska (förhoppningsvis) snart få flytta in i stugan och ge oss fina bruna ägg i godmorgon-present.

 


4 svar till ”Om att bygga hönshus och hönsgård”

 1. Profilbild för Linda Omberg
  Linda Omberg

  Vad roligt!

  Jag har en vatten automat och foder automat som ni kan få om ni vill ha. De står ju ändå bara. De är nästan som nya, bör tvättas av bara då de stått ute vid stallet på loftet.

  Kram kram

 2. Profilbild för Linda Omberg
  Linda Omberg

  Såg att jag lämnat svaret på fel ställe :O…

  1. Profilbild för KarolinaStalis
   KarolinaStalis

   Tack, hemskt gärna! Det stod next på inköpslistan. Kram och tack snälla

 3. […] Det är så roligt för att vart jag än läser så sägs det att det är så enkelt att skaffa höns men ingen nämner hur många arbetstimmar det faktiskt tar att fixa hönshus med isolering och göra sittpinnar med fästen, värpreden, göra en säker hönsgård och så vidare. Inte heller pratar man om att det faktiskt kostar en slant att förbereda allt så bra som möjligt för sina höns. Jag tänkte därför göra visa en liten kalkyl på vad det har kostat hittills. Se bilder från slutförandet av hönsgården ovan. Se tidigare inlägg om fixandet av själva hönshuset här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *