Fröyalax – njutningar x 3

froyalax_2froyalax_4froyalax_5froyalax_3froyalax_1

Fröyalax är en fisk av fantastisk kvalitet. Den kommer naturligtvis från Norge och har slaktats och packats inom fyra timmar. Den är filéad och redo att ätas rå eller tillagas utan att man behöver stå och mecka med fisken vilket gör den perfekt för till exempel barnfamiljer som vill äta fisk på ett snabbt och smidigt sätt. Själv är jag förtjust i att äta laxen i rått format och jag gör den i en massa olika varianter och idag visar jag hur jag tillagade den på tre olika sätt. Räkna med fler recept fram över. Jag skriver ingredienser och tillvägagångssätt i ordning enligt bilderna.

Tiradito (Peru)
Skär laxen i tunna skivor. Blanda en marinad och häll över fisken. Låt marinera några minuter och fisken börjar tillagas av limesaften. Toppa med lite rostade sesamfrön och skivad sommarlök. Receptet kommer från min vän Anastasty som jag lärde känna i en inspelning av Halv åtta hos mig.
Innehåll i marinad: Limesaft, soja, sesamolja, chili av något slag, salt, vitlök.

Laxtacoröra
(Mexiko)
Skär laxen i små kuber. Tärna tomat och strimla schalottenlök och lägg ihop med laxen. Blanda en marinad och häll över fisken. Låt marinera några minuter och fisken börjar tillagas av limesaften. Servera gärna i ett litet tacoskal – det blir en underbar kombo. Receptet är från boken The Food traveller.
Innehåll i marinad: Limesaft, koriander, salt och svartpeppar.

Halstrad lax med youghurtsås
Marinera laxen i soja och vitlök en halvtimme. Halstra den hastigt i pannan. Stek kål i rapsolja. Skiva laxen och lägg ovanpå kålen. Jag åt den tillsammans med en bulgur- & linsblandning men det passar bra att äta på en liten rostad brödskiva bara. Toppa med lite youghurtsås. Inspiration kommer från en broschyr från Salma.
Innehåll i såsen: Grekisk youghurt, mixad koriander, riven ingefära och vitlök, salt och peppar.


2 svar till ”Fröyalax – njutningar x 3”

 1. Profilbild för Peter Müller
  Peter Müller

  Var kan man köpa fröjalax?

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Den finns inte på svenska marknaden längre tyvärr. Det är Salmalax du hittar i butikerna. Typ ICA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *