Gör en egen tavelram i drivved

Tavelram_linabythebay3Det finns så många snygga träramar man kan köpa nu och jag var precis på väg och köpa en till gästrummet när jag kom på att jag kunde mjuka upp rummet i stället med drivved.

Gör en egen tavelram i drivved
1. Hitta en lämplig och platt planka
2. Sätt en lång remsa av självhäftande tejp av bra kvalitet (byggvaruhusets)
3. Tejpa helt enkelt fast postern på baksidan
4. Gör någon form av hänga-upp-lösning på baksidan. Jag använder mig alltid av rep för att få den marina känslan

Tavelram_linabythebay1Tavelram_linabythebay2 Tavelram_linabythebay3

Restauranger, caféer & hotell dit hundar är välkomna

I Stockholm så finns det många ställen dit vi med hundar (helst lugna och lydiga dock) är välkomna. För ibland kanske man vill ha med sin pälskling eller helt enkelt inte kan lämna den så länge hemma. Jag har utmed året fyllt på en lista när folk har tipsat mig om något och jag tänkte självklart dela med mig av den. Så varsågoda och kommentera gärna om ni kommer på något så fyller jag på listan.

Hundplaces

BARER & RESTAURANGER
Nacka J
Brewdog
Elverket
Under kastanjen
Story hotell
Två systrar & en kock
Strandvägen 1
Lydmar hotell
Och nästan alla utomhusbarer så att säga, bara att fråga

GALLERIOR
Moodgallerian
Gallerian
NK
Fältöversten
Mood
Sturegallerian
Ringen

CAFÉ
Himmelska hundar, Gärdet

HOTELL
Elite Marina Tower
Häringe slott
Story hotell
Lydmar hotell

Avnjut avsmakningsmenyer på restauranger i Stockholm

Ett stort intresse i mitt och Lenas liv är mat, matlagning, snack om mat, test av nya saker och viner. Vi lagar nästan alltid mat hemma men genom åren har vi unnat oss att testa så mycket restauranger och (ibland) avsmakningsmenyer som vi har mäktat med. När min älskade styvfar Kent ville fira sin 60-års dag med oss och äntligen få testa en ”sån där meny så det bara kommer in en massa rätter på rad” så satta vi ihop en lista av restauranger med avsmakningsmenyer i Stockholm till honom att välja på. Det visade sig att fler ville ha tipsen så listan har börjat vandra runt. Då tänkte jag att jag även kunde dela med mig av våra personliga ord om diverse ställe även här på bloggen. Ni får själva googla upp respektive restaurang = tidsbesparing.

Vi har varit på samtliga restaurangen med undantaget att vi varit på Mattias Dahlgrens matbar och inte matsalen eller Wedholms fisk.

Mattias Dahlgren Matsalen
Menyn 2100 kr/pp ex dryck

Karaktärsdrag: Vacker miljö vid Grand hotel med Nybroviken nära inpå.
Jättebra mat och enormt trevlig attityd hos servitörer. Mattias har en väldigt bra personalpolitik vilket genomsyrar atmosfären.

Oaxen krog
Menyn 2100 kr/pp ex dryck

Karaktärsdrag: Den här öppnade för ca 2 år sedan och Lena känner de som driver stället lite grann. Ytterst noggranna och nästan nördiga med råvarorna och man kan bli serverad saker man inte ens kunnat drömma om. Men de är ändå FÖR ett naturligt tänk. Ett stort plus är att huset ligger vackert precis vid vattnet på Djurgården.

Restaurang Franzén
14 rätter 2500 kr ex dryck

Karaktärsdrag: Här var vi för många år sedan (när det var Franzén Lindeberg) och tyckte att det visserligen var gott och kul men alldeles för avancerat med iPods och kartor som skulle ta oss runt Frankrike med ostsmaker. Ja, ni förstår. Men det kan vara annat nu då bara en ägare är kvar. Det ligger mysigt i gamla stan. Något mörkt på sommaren kanske.

Farang
700 kr/pp ex dryck

Karaktärsdrag: Vår absoluta favoritrestaurang. Hit kan vi gå om och om igen utan att tröttna. Man äter mindre rätter med asiatisk mat och då inte japansk utan mer thaiinspirerat.
Vi känner både ägare och kockar och allt är jordnära och alla inklusive servisen är fantastiskt trevliga. Den ligger i en otroligt häftig cementlokal men som känns mer som en mörk nattklubb.
Här äter man en massa rätter som kommer in en efter en med avancerade smaker på enkla råvaror. Det är kul att vara här men kanske inte det traditionella avsmaket som Kent tänker…

Ekstedt
4 rätter 840 kr
6 rätter 1090 kr ex dryck.

Karaktärsdrag: Niklas grillar egentligen allt som finns på menyn och det smakar fantastiskt gott. Porslinet, inredningen, det öppna köket med elden, grillarna och vinhyllorna är SÅ läckert.
Även denna restaurang ligger på en bakgata och är något mörk.

Mancini
9 rätter 950 kr

Karaktärsdrag: Bättre italiensk mat än så här hittar man inte i Sverige. Vi/Lena känner de som jobbar där och de visar mer än gärna upp den lilla vinkällaren då man får gå igenom köket. Restaurangen är inredd som en grotta och urmysig.

Esperanto
10 rätter 1750 kr
6 rätter 1350 kr

Karaktärsdrag: Här är det fint, tyst och elegant. Man blir överraskad av varje rätt. Den ena märkligare än den andra. Men kul! Ligger fint med två andra restauranger undertill. Mitt i stan i princip.

Volt
6 rätter 735 kr

Karaktärsdrag: Detta är en modern, lite hipp restaurang som fokuserar mycket på grönsaker och det är en fröjd att äta deras rätter. Bakgata och lite mörkt. Rock´n roll-känsla.

Gastrologik
Ca 1300 kr/pp ex dryck

Karaktärsdrag: De här killarna är fokuserade och noggranna. De lagar mat på det som finns att tillgå för dagen. Fokus: ybersvenskt och då snackar vi stenar, näver och smörknivar i trä samt maten förstås. Öppet kök. Ljus restaurang men gardiner för fönstren så man ser ej ut. Ligger vid mitt gamla kontor vid Riddargatan.

Och himlen därtill
5 rätter 895 kr ex dryck

Karaktärsdrag: Superläckert ställe högt upp i en skyskrapa där man ser över stora delar av stan. Det är inte high class men säkert jättegott.

Wedholms fisk
Meny 995 kr ex dryck

Karaktärsdrag: Gammal anrik restaurang som ska vara topp topp såklart men kanske inte som Dahlgren och Oaxen.

Adam & Albin
Det här stället har vi inte varit på men vi har ätit deras mat på andra ställen. Lena känner Adam och de är mycket trevliga och schyssta. Det är spännande då de endast har öppet restaurangen ibland. Den ligger i mysiga kvarter som man inte är i så ofta.

Punk Royal
Här har bara Lena varit och detta liknar inget annat man någonsin har varit med om. Punk på hög volym, minilokal, rökmaskiner. Hard core och passar nog väldigt modiga människor.

Årets trädgårdspiff

Årets trädgårdspiff verkar gå i rost och grått. Varje år vill man ju förbättra något oavsett om det är ett intresse eller ej. Häng med i årets förändringar vid och runtom vårt hus. För mig är det något jag inte vill lägga för mycket pengar på tyvärr så det handlar  om att trolla med det vi har.

Garden 10 Linabythebay

Här är mitt försök att få ett insynsskydd i form av ett rostigt armeringsnät med burkar och kryddor. Tanken är såklart att burkarna ska rosta och smälta in så snart som möjligt. Vi har fäst två armeringsnät i vinkel för att det ska se dekorativt ut.
Se mitt tidigare inlägg om rostiga krukor här. rostkrukor 1 Linabythebay

Garden 11 Linabythebay
Dexter jobbar extra som modell. Han är bror till vår hund Rio.

Garden 9 Linabythebay

Tomatplantor har vi i vanlig ordning fått av svärmor som så tålmodigt driver upp dem själv. Den stora medelhavsväxten köpte jag för 199 kr på Granngården = ett kap. Den fake-rostiga stora krukan är inköpt i år hos Granit.

Garden 8 Linabythebay

I och med att jag inte har ett brinnande intresse för växter, odling och dess skötsel passar taklökar mig perfekt. Det har vi mycket av.

Garden 7 Linabythebay

Dörrkrans av strandfynd från Gotland.

Garden 6 Linabythebay

I år fick det ”stora” projektet vara att göra en trevlig brygga över från altanen till bastun. Samtidigt fyllde vi upp den tråkiga byggtomten med jord och anlade en liten gräsmatta.

Garden 5 Linabythebay

Rostigt som sagt.

Garden 4 Linabythebay Garden 3 Linabythebay

Härlig gunga inköpt hos Granit i år. Det är fridfullt att sitta och gunga i naturen och titta på solnedgången.

Garden 2 Linabythebay

Det bästa vi odlade förra året var potatisen. Att alltid ha färsk potatis att dra upp var ljuvligt. Särskilt som man inte vill lämna huset så mycket på sommaren utan mest vara här. Med några sillburkar i kylen klarar man sig alltid.

Därför odlar vi potatis i år också och min älskade har gett sig på att odla sallad, lök och rödbetor också.

Garden 1 Linabythebay

Va gör du nuförtiden?

Ibland undrar jag själv vad jag håller på med nuförtiden. Men när jag kollar tillbaka tre år i tiden då jag bad mig själv att följa hjärtats luster och inte tänka så mycket på vad som inbringar pengar eller ej så hade jag skrivit ner att jag ville jobba mer med inredning, styling, bo på landet, ha djur, göra egna produkter och jobba få timmar så att mycket tid fanns till att vara i naturen.

Shit, jag är där nu. Inte för att jag kommer stanna upp men jag tänkte att jag ändå ville dela med mig av vad jag har för mig nuförtiden.

indexDels gör jag inredningsuppdrag i egen regi men jag har också fått den stora förmånen och förtroendet att vara inredare åt Svenssons i Lammhult och deras nya inredningstjänst Studio Svenssons. Jag är redan igång med tre olika projekt och kommer naturligtvis visa bilder vartefter.

Nedervåningen 1

Bilden visar en skiss jag har gjort åt en kund (ej åt Svenssons). Mitt tillvägagångssätt är att jag fotar en yta och lägger sedan in produkter ovanpå för att kunden lätt ska kunna visualisera resultatet.

Sen gUtskriftör jag precis som förut en mängd grafiska uppdrag åt olika kunder. Jag har bland annat precis tagit fram en grafisk profil till sommarens nystartade creperia i Båstad, Crepson.

Samtidigt gör jag ett och annat bröllop och kalas via Kalasmakerskan.

Sen jag skaffade hund så ville jag ha en finkoppel att ta på henne när vi gick bort på kalas/middag men jag fann inte detta nånstans. Det finns absolut hur mycket koppel som helst på marknaden men de flesta lite skojigare är med blingbling och i rosa. Jag ville ha så naturliga hundkoppel som möjligt och ändå behålla den lyxiga känslan. Så jag har jag bhundmedstilörjat specialdesigna koppel, selen och halsband i ekogarvat läder ihop med Hellners Läderverkstad.

Hitta in till butiken Hund med stil där det även finns hemgjord tassalva och hundkex att köpa.

Finkopplet_dark brown 6 Finkopplet_dark brown 2 Finkopplet_ute Finkopplet 3tassalva 1

Home sweet home

Kuddar recycle 2Jag hittade lite foton jag har tagit från hemmet de senaste veckorna och tänkte att det får jag ju dela med mig av.

Kuddar recycle 1

Jag älskar tyger från Svenskt tenn. Den blå är köpt men de andra kuddarna är gjorda av spillmaterial och en kudde är till och med gjord i lappteknik av provlappar från Svenskt tenn.

Inredning hos linabythebay

Jag älskar tavlor och har dem gärna överallt. Den här ostronplanschen från Grandpa passar bra i vårt kök då vi ofta äter ostron.

Retrofint linabythebay

Retrofint! När moster, för ett gäng år sedan, skulle riva sitt kök för att sätta in nytt så sa jag tydligen till henne att hon INTE fick slänga den här hyllan med lådor. Jag hade glömt bort det och hon var trött på att ha den i källaren och ingen var gladare än jag att få ha den i köket. Ett tag.

Dekoration Linabythebay 2

Jag har en fin vän som är florist och av henne får jag alltid så söta arrangemang. Som detta timjanträd på stam inslagen i vaxpapper (ursnyggt) och hampatråd. Passar fint ihop med farfars gamla burk och champagnekorkarna.

Dekoration Linabythebay 1

Blomster linabythebay

Av samma underbara floristvän fick jag denna hortensia som nog var blå i grunden men med vårt brunnsvatten blev mer grön. Och jag lyckas hålla liv i den för att jag alltid har en fin vattenflaska bredvid.

Citronkakor 2

Slutligen vill jag tipsa om ett synnerligen enkelt picnic-tips men som garanterat blir en snackis. Ta med mackorna, bullarna eller kakorna i en fin gammal plåtburk med färgat silkespapper i botten. Till den här utflykten gjorde jag torra citronkakor av pressad citron och cest. Yummie! 

Citronkakor 1

Aj aj, inte slänga trasiga saker. Gör något nytt av dem istället!

Upcycled pillows 5 LinabythebayDet är ju no news att jag gillar att göra kuddar av återbrukat material. Men när hundfiltarna som jag tycker är så coola i non-woven gick sönder så ville jag ändå behålla ”tyget” på något vis. Det var då jag kom på att deras grova känsla skulle passa fint till utomhusmöblerna i sommar. Jag sydde kuddar av filtarna och stoppade dem DESSUTOM med en massa gamla tygstumpar jag hade i lådorna.

Hoppas jag kan inspirera er att inte slänga saker som har gått sönder. Fundera ett varv så finns det säkert något de kan göras om till.

Upcycled pillows 7 LinabythebayUpcycled pillows 8 LinabythebayUpcycled pillows 1 LinabythebayUpcycled pillows 3 Linabythebay¨Upcycled pillows 4 Linabythebay

Gör egna hundkex

Hundkex 2 Lina by the bayDet finns så mycket skit i godis och mat till oss människor och precis samma sak är det för hundar. När man håller på att träna mycket med sina vovvar och som jag, använder godis som belöning, så vill man gärna att det ska vara bra grejer man matar dem med.

Oftast så använder jag de vanliga foderpyllorna men ibland får man gasa på med lite godare saker och då passar de här hemlagade kexen med leversmak kanonbra. Genom det här receptet som jag fått från min fiffiga pappa blir det en STOR laddning. Bered er på att stå och kavla en halv kväll eller halvera satsen. Lycka till!

Hundkex 5 Lina by the bay

RECEPT PÅ HUNDKEX MED LEVERSMAK

Ca 500 gr ungnötslever som kokas och mixas till ett smul
1 liter A -fil
1,5 kg grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
1 ägg
4-5 msk honung
1 dl rapsolja

Blanda alla ingredienser till en fast och klibbfri deg. Kavla ut degen så tunt som möjligt (pepparkakstunt). Man kan även avsluta kavlingen med en kruskavel om man vill det.
Grädda i 200 gr ca 12-15 min och låt kexen torka i ugnen på eftervärme.

OBS! Eftersom det är en stor sats så får man tänka på att göra lite i taget då de ska torka i ugnen på eftervärme.

Hundkex 3 Lina by the bay Hundkex 4 Lina by the bay

Gör fina fotoböcker

Fotobok Linabythebay 4Fotobok Linabythebay 6Jag är uppvuxen med att framkalla foton och skapa olika roliga album och gud vad jag tycker det är kul att kolla i nu. Sen gick det några år då jag, som många andra, fotade vääääääldigt mycket med både kamera, mobil och paddan och lade i mappar på datorn. Och där fick de ligga och vi gör inget med bilderna. Så kommer ångesten. Tänk om datorn går sönder, mobilen försvinner och så vidare? Sen försöker vi planera in tid för att ta tag i alla foton och sätta oss och arrangera dem, framkalla dem eller bara strunta i det. Det blir övermäktigt. Känner ni igen er?

Jag har kommit på ett bra sätt att föreviga alla bilder och ögonblick. Vissa fotografier som är bra framkallar jag och sätter upp som tavlor på väggen men resten arrangerar jag i olika fotoböcker. Då plockar jag bilder som jag har tagit både med mobiltelefonen och med kameran och blandar i ett album där jag sätter olika bildtexter.

Kanske kan detta vara ett kul pyssel att greja med i påsk?

Fotobok Linabythebay 5

Jag har till exempel gjort ett helt album med kort på katten Missan som vi var tvungna att avliva. Och ett annat album för alla våra år tillsammans som par och ett för hela 2015. Och självklart blir det ett album på vår hunds första år. Vi låter dem ligga framme som coffeetable-böcker och märker att gästerna också tycker det är kul att kika i.

Fotobok Linabythebay 2 Fotobok Linabythebay 1 Jag gör albumen i mitt arbetsprogram Indesign via gratisapplikationen Blurb. Det finns dock en uppsjö olika fotoalbumstjänster. I Blurbs applikation kan man välja antal sidor, hårt eller mjukt omslag, rygg eller inte, färg på insidan eller ej och jag kan designa varje sida på ett unikt sätt. Trycket blir dessutom alltid bra.

Om ni vill ha hjälp med att designa era album så hjälper jag gärna till. Skicka ett mail med din förfrågan till lina@linabythebay.se

Fotobok Linabythebay 3

Man kan som sagt till och med välja att få rygg på albumet så att det ser ut som en trevlig bok.