Den självständige LEOPARDEN

Det kryllar inte med 🐆 LEOPARDER i Serengeti men vi hade turen att få se en ståtlig sådan klättra upp i ett träd redan första dagen. Efter den dagen visade dem upp sig för oss flera dagar i sträck. Vackrare djur kan jag inte föreställa mig.

Vår duktiga guide Jackson som hade jobbat i Serengeti i övre tjugo år visade oss alla BIG FIVE under våra fem dagar tillsammans.

Vägen till Serengeti nationalpark är vääääldigt hårt skumpig (i alla fall den här tiden på året, svensk vinter) men väl i norra delen så tog Jackson oss runt i bilen på mjukt böljande sand- och lervägar. Man får inte åka offroad. Det var otroligt fridfullt samtidigt som att jag var fullständigt på spänn med min kikare hela tiden. Det är SÅ ROLIGT att leta efter djur.

Den här vackra leoparden var stor, kanske 65-70 kg, muskulös, och kraftfull. De är alltid för sig själva och har den stora förmånen att lyckas få behålla sina byten genom att dra upp dem i träden ca 5 m och kan därför mumsa i flera dagar. Den äter helst sitt eget byte. Men vi såg dock hur den käkade och drack blodet (ja, de dricker endast blod) ur en avliden flodhäst på nära håll.

Leoparden kan även döda och äta människor i sällsynta fall. Vi fick en sorglig historia berättad för oss om en pojke som hade suttit och lekt utanför tältet i skymningen och blev tagen av en leopard och släpade honom till floden. När människorna väl kom dit var pojken död. Familjen hade spenderat mycket tid genom åren i Serengeti och det hade aldrig hänt något så de hade antagligen börjat slappna av. Det gäller att aldrig glömma att det är vilda rovdjur. Detta hände för bara några år sedan.


I den här typen av gurkträd brukar de hänga gränsle för att vila under dagarna och ni kan ju ana hur mitt hököga därefter letade i varenda trädtopp på dagarna.

När man minst anar det så ser man den vackra och långa svansen hänga ner från trädet och man känner lycka. Det är lätt att se skillnad på en Leopard och Gepard då leopardens pälsmönster är som avtryck av tassar. Till skillnad från geparden som är helt svartprickig.

Kul med kork

Kork är väl ett superläckert material och det finns så mycket fint och användbart man kan göra av det. Min pappa har i många år haft och såklart gjort en anslagstavla inuti en tavelram av vinkorkar. Smart tycker jag!

Jag hade samlat på mig ett gäng champagnekorkar och insåg att många flaskor av den underbara drycken har det gått åt tydligen. Några av korkarna var visserligen från Cava och Prosecco. Jag ville göra något fint av dem och ha i köksdelen av huset. Det blev ett ihåligt hjärta av korkar.

Genom att först rita och klippa ut en mall av en wellpapp-kartong så blev det lättare att limma varje kork för sig på kartongen med limpistol. Vissa av korkarna har kvar glas runt halsen då vi har sabrerat flaskorna.

Mina fina branschkollegor Pysselbolaget har också gjort roliga kaniner av korkar. Och en superläcker rosafärgad krans av vinkorkar.

Även duktiga Mormorsglamour har gjort läckra hängen av tunn kork.

Och Helena på Craft and Creativity valde att göra etiketter av tunn kork.

I butiken Make and create kan man köpa läckra kulor av kork och kolla så fina halsband man kan göra.

 

Om man vill ha mer inspiration vad man kan göra med kork eller dryckeskorkar så gå in på Pinterest och sök på Kork.

Lejonen – de mest avslappnade djuren på savannen

Lejon linabythebayDet är lika bra att erkänna det, att när man åker till savannen så är det lejon man väldigt gärna vill se. Jag var inte säker på om det var så lätt men det visade sig att bara sedan en vecka tillbaka så hade migrationen av gnuer, zebror och bufflar börjat trots att regnet låtit vänta på sig. Och då finns det såklart lejon i närheten. I Serengetis nationalpark där vi var finns högsta koncentrationen av lejon av alla parker i Tanzania. Lucky us.

camp2När vi anlände till tältcampen inne i Serengeti berättade personalen att de hade haft en lyckad dag. Lägret var nämligen mitt i en lejonflocks territorium (de håller sig till sitt territorium) och de hade fått bevittna när två av dem fällde en buffel tidigare under dagen och det gjorde att de antagligen fortfarande låg och åt därute nånstans. Där skulle vi sova gott men det är ju också den där spänningen man söker när man reser på det här viset.

camp1

Morgonkaffet intogs i godan ro. Lejon gillar inte att äta människor ändå…

När vi frågade vår guide huruvida han sov gott om nätterna på den här campen så berättade han att när han hade sovit på där några veckor tidigare så hade ett lejon lagt sig utanför tältduken för att sova. ”Då är det omöjligt att sova” sa han. Det fanns inga vakter i lägret och vapen är totalförbjudna i Serengeti.

Kolla en spännande artikel om just lejon som kommer ända inpå campen här.

På nätterna lät det ungefär så här var tjugonde minut utanför tältet. Det lät som att de satt i grupper på varsitt håll och berättade för varann vart de var. Det var alldeles för spännande för att sova tyckte jag. Jag var ju ändå på semester.

Vi fick lära oss att även om lejonen inte har någon annan fiende än leoparden och är de mest oförskämt avslappnade djuren på savannen så är det inte så lätt för dem att fånga sina byten. Dels är de lite lata, bekväma och tar oftast de minsta och enklaste bytena och de är därmed för små för att mätta sina magar. Honorna låter alla andra äta före sig själv vilket gör att hon aldrig riktigt är mätt. Det är i princip alltid honorna som jagar. I enstaka fall hjälper hanarna till. Sen måste de vara cirka 7 meter ifrån bytet för att hinna springa ifatt och fälla det. Men de har tålamod och kan vänta länge länge i det höga gräset. Men bytesdjuren både ser, hör och framförallt doftar lejon men till slut brukar instinkten att få äta och dricka göra att bytena vågar sig fram till (oftast) vattenhålet. Men det är som sagt inte lätt bara för att man är stor och farlig.

sovande lejob 12 linabythebayAlla kattdjur är solitära men lejonen är så sociala att de oftast går i grupp och framförallt sover ovanpå varandra trots värmen. Vid trädet ovan så låg 12 lejon och latade sig mitt på dagen. Efter någon kilometer var vi tvungna att gå ur bilen och kissa. Då kissade man snabbt kan jag säga. Sedan åkte vi någon kilometer till och får då se den här honan släpa på en död gnuunge.

Byte lejon linabythebay

Den här lejonhonan hade precis innan vi kom fram fällt en liten gnu och det är svårt att förstå men hon hade det så jobbigt att släpa bort det till trädet. En meter drog hon bytet utmed marken och stod sen och flämtade i några minuter innan hon orkade dra det lite till. Antagligen skulle hon fram till trädet och mata sina ungar med köttet.

Vår duktiga guide Jackson som hade jobbat i parken i 20 år berättade att förr var det djur överallt men nu får man verkligen åka runt och leta efter dem. T ex har lejon i Serengeti minskat från 30.000 st till endast 3.000 st på bara 15 år. Fast vi kanske ska tillägga att vi tyckte att det fanns otroligt mycket djur.

byte lejon 6 linabythebay

När vi tog bilen en gryning så låg en liten vacker lejonfamilj med tre ungar helt fridfullt i gräset vid sidan om bilen. Förtrollande vackert. Vi hade turen att se hanar tre gånger under vår vecka i Tanzania.

Kattdjur tuggar egentligen inte köttet utan sliter stora stycken och sväljer vilket gör att de blir så trötta och dästa. Men å andra sidan behöver de inte äta mer än en gång i veckan. De kan dock ibland döda för att det är kul bara, om jag förstod det rätt.

På dagen sover de mest men på natten när det är svalare blir de aktiva. Men vi hade turen att faktiskt få se en lyckad jakt.

byte lejon 4 linabythebay
Vi hade kört nästan en timme bland gnuer och zebror (vilka man till slut nästan tröttnar på att se) och plötsligt säger Jackson lugnt. ”Det måste vara lejon i närheten” när det stod två läger med zebror och gnuer på varsin sida om en flodfåra och en gnu med sin unge var modiga att till slut gå att dricka. 2 sekunder efter Jacksons uttalande poppade fyra lejon upp i gräset och fruktansvärt fort och kraftfullt jagade ifatt gnuungen. Det var ett alldeles för litet byte för dem och räckte endast till lejonet som hade utfört jobbet.

byte lejon 5 linabythebay

Till vänster i bilden ser man hur lejonet precis hinner upp bakom gnun.

Sovande lejon linabythebay

Snark snark

lejon 1 Lejon 2

Jag kommer dela med mig om ett djur i taget då och då på bloggen. Hoppas ni tycker det är kul.

 

Gör stämningsfulla ljuslyktor med Mod podge

mod-podge-3-linabythebay

Ljuslyktor kan man aldrig få för mycket av denna årstid. Dels hade jag fått en flaska Mod Podge från Make and create och ville testa den och sen hade jag fått en kul idé från min kanadensiska vän om att föra över utskriftsmotiv på andra ytor som jag ville testa.

mod-podge-6-linabythebay

Av små gamla marmeladburkar gjorde jag de här söta ljuslyktorna. Med fjädrar, även dem från Make and create i ena handen och med andra handen så penslade jag på lim på burken och fäste sedan de vita duniga fjädrarna en och en. När det hade torkat en omgång så limmade jag försiktigt på några till. Slutligen klippte jag av dem i toppen så att de inte riskerar att fatta eld.

OBS! Ta bara lim på nedre delen av burken. Tar man lim på hela så ser fjädern blöt ut och det är tyvärr inget snyggt.

mod-podge-5-linabythebay mod-podge-4-linabythebay

Och så var det då den roliga idén som min kanadensiska vän hade gjort med något som heter Matt gel transfer. Det gick inte att få tag i  här i Sverige men hon trodde att det skulle kunna funka med Mod podge, som egentligen är något slags lim, så jag prövade.

mod-podge-7-linabythebay

1. Jag började med att hitta en bild på granar som jag tyckte var fin och skrev ut på min skrivare.

2. Jag penslade en syltburk av glas med rikligt av Mod podge och fäste jag utskriften av granarna och själva motivet mot glaset.

3. Sedan penslade jag återigen Mod podge över hela pappersytan runtom burken och lät det torka över natten.
mod-podge-2-linabythebay

4. Sedan kom det svåra momentet. Att försiktigt med fuktig disksvamp försöka dutta och sedan, med svampen, slipa bort allt papper i små kluttar. Det viktiga är att hela pappret är nedblött av svampen fast inte jätteblött om ni förstår. När detta var klart så lät jag burken torka och sedan blev den till en fin lykta.

Syftet med detta är alltså att överföra utskrifter på andra ytor. Det går säkert att få ett ännu bättre resultat med Matte gel men jag tyckte detta var good enough för att vara ett första försök.

mod-podge-1-linabythebay

 

Dukningstips

startbild-nyarstips-linabythebaySom ni vet sen innan så är jag väldigt glad i att duka upp fint och framförallt bejaka alla högtider ordentligt. Det är inte för inte jag även driver Kalasmakerskan där jag får utlopp för min dukningsfetisch.

Nu står nyår inför dörren och jag har som vanligt pysslat lite med både nytt, återbrukat- och naturmaterial. Hoppas att jag kan inspirera er att med enkla medel både ha kul när ni pysslar och få fint där hemma. Och detta passar precis ju lika bra till andra tillställningar som nyårsafton. Lycka till!

Skriv eller måla personliga meddelanden på gästernas glas

paint-glass-1-linabythebay

Det är så otroligt kul att skriva och måla på glas och porslin. Och superenkelt med de här fina pennorna från Make and create.  Vill ni se när jag gjorde namnbrickor av kakelplattor och porslinspenna – se här.

glaspenna-linabythebay

Gå loss med bladguld

nyarstips-10-linabythebay

Det finns så mycket skoj man kan göra med bladguld (finns även i silver och koppar) och för mig som gillar naturmaterial var det självklart att förgylla några drivvedsbrädor. Jag trädde även igenom en mässingstråd i hålet av ena brädan så att jag kan hänga den på en dörr. Dessa tycker jag blev fina att bara lägga på bordet ihop med dukningen.
MATERIAL: Mässingstråd, bladguld och Mod Podge köpta från Make and create.

bladguld

Pensla lite Mod Podge på underlaget. Klipp eller lägg hela arket med bladguld med torra händer över limmytan. Pensla sedan försiktigt med Mod Podge ovanpå bladguldet. Låt det torka. När det har torkat så kan man enkelt fylla i de eventuella hålen med mer bladguld men jag tyckte det var fint med lite ”worn-känsla”.

Tänk brett med mässingstråd

nyarstips-12-linabythebay

Jag älskar både tunn och tjock mässingstråd. Det är så vackert i sig. Här har jag använt det som en servettring.

nyarstips-3-linabythebaynyarstips-11-linabythebay

Gör personliga namnbrickor

nyarstips-8-linabythebay

Jag har en stor mängd gamla pillerburkar, medicinburkar och trådrullar och tyckte det kunde vara kul att kunna duka upp med lite återbruksmaterial och då hittade jag de här skojiga pinnarna och krokodilnäbbarna hos Make and Create att fästa namnbrickorna i. Kul va?

nyarstips-13-linabythebaynyarstips-2-linabythebaynyarstips-1-linabythebay

Kransmania – gör egna och vackra kransar

NÄVERKRANS

naver_3

Det är så enkelt att göra trevliga kransar när man har bra ståltråd att jobba med.

TJOCK STÅLTRÅD är lättare att skapa former av. Förslagsvis ett hjärta eller som på bilden med näver, en ring. Genom att först klippa ut ungefär lika stora fyrkanter av näver och sedan borra ett fint hål i mitten och sedan trä dem på ståltråden blir till en läcker men enkel krans. Lika snygg att hänga utomhus som inomhus.

kransmania-2-linabythebay

Tjock ståltråd

TAKLÖKSKRANS

Spring wreath 1 Linabythebay

En enkel vårkrans gjorde jag av ris som redan låg på marken i skogen och några taklökar.

GRÖN BLOMSTERTRÅD is the shit. Jag tycker det är väldigt fint med enkla dörrkransar.

kransmania-1-linabythebay

Grön blomstertråd.

Spring wreath 5 Linabythebay

Ris som jag hittade på marken som var väldigt lätt att böja runt och forma en krans med viss hjälp av grön ståltråd.

Spring wreath 3 Linabythebay

Jag ville dekorera kransen med taklökar så så fick det blir. Och ja, jag ska spraya dem med vatten ofta.

Spring wreath 4 Linabythebay

Spring wreath 2 Linabythebay

Jag delade på taklöken och stack en ståltråd igenom de allra minsta lökarna och fäste runt kransen bredvid den stora.

MOSSKRANS

kransmania-3-linabythebay
Jag fick en idé att göra en mosskrans som ska sitta bredvid ytterdörren. Jag använde mig av en tavelram och band sedan mossan med den grymt bra gröna tråden tight tight runt. Kom ihåg att det går mycket mossa. Lycka till!

Trådarna köper jag smidigt hos Make and create.

 

Varsågod – en hel julpysselbok

tccs-25-creative-days-1För er som vill ha den där extra härliga superjuligaboosten så bjuder vi allihop på Creative Collective Sweden på en alldeles egen pysselbok som du laddar ner här. Innehållet kommer från vår allra första gemensamma kalender 2014. Kolla in på vår facebooksida för att se årets kalenders alla härliga tips och ännu har vi några dagar kvar.

Min dröm om utomhusdusch…

utomhusdusch-2-linabythebayMin dröm om utomhus har äntligen gått i uppfyllelse. Tänk vad härligt att stå och duscha i lätt soluppvärmt vatten utomhus och titta på tallarna, lyssna på fåglarna och torka sig med en frottéhandduk.

Så här lagom till att snön kom : ) så gjorde vi klart vår duschkur vid bastun. Faktum är att vi har stor användning av den på vintern när vi bastar. Det är otroligt skönt att få ta en kalldusch när man är bastuvarm.

utomhusdusch-4-linabythebay

Vi har även gjort en liten minitrall undertill så att man kan stå stabilt. Det kan vara läckert med en massa runda stenar där också.

HUR VI GJORDE: Vi slog helt enkelt ner fyra pålar kring ett träd. Som material använde vi oss av spillträet som ligger mellan brädorna i bygghandeln. Det är såklart ingen dunderkvalitet men gratis och fyller sin funktion perfekt. Det blir tunt, lätt att jobba i, impregnerat och grånar fort. Vi spikade fast dem med ett litet mellanrum med spikpistol.

Själva duschen köpte vi från Bloomingville i stålfärg (den finns även i koppar som blir snyggt och grönaktigt med tiden) och den fäste vi i trädet med lite skruvar och metallband. Sedan kopplar man bara ihop den längst ned med trädgårdsslangen. Och vill man har mycket solvarmt vatten i sommartid så kopplar man ihop den med en längre och tjockare slang så att man har en massa varmt vatten.

utomhusdusch-1-linabythebay utomhusdusch-3-linabythebay utomhusdusch-5-linabythebay

Duka upp till julmiddag

juldukning-vitt-2-linabythebayJag blir lycklig när jag får chans att duka upp lite finare till våra gäster. I helgen hade vi vår årliga jullunch med 16 grannar som såklart även har blivit våra goda vänner. Precis som det lilla julpynt vi har hemma så har jag valt att duka upp i vitt.

juldukning-vitt-4-linabythebay
Dukningstips 1: Plocka något material från naturen i stora mängder och låt det bli basen på bordet. I mitt fall knipsade jag av kvistar från en enbuske som låg på marken och spred ut på mitten av bordet och utmed hela längden. Jag köpte även en stor julstjärna och klippte isär den och satte i flaskor som snittblommor istället (tips från Helena Lyth).

juldukning-vitt-8-linabythebayDukningstips 2: Jag gick bananas och gjorde en mängd vikta stjärnor av en gammal vit tapeter. Det är superenkelt och effekten blir lite 3D och det gillar jag. Sprid dem utmed hela bordet. Använd gärna min mall. Klipp ut stjärnan och gör veck mellan varje hörn och spets.

stjarn-mall-linabythebay

Dukningstips 3: Alla har nog inte en massa lyktor i samma material och stil vilket är enhetligt och supersnyggt när man dukar långbord. Då kan man helt enkelt använda sig av gamla glasburkar (som det har varit marmelad eller rom i) och göra papperstrutar runtom. I mitt fall använde jag mig av samma tapeter som när jag gjorde stjärnorna. Har ni inte tapeter, ta ett papper i valfri färg och gör en massa hål i med skärphåltagaren eller om ni har stansar. Då strålar ljuset fint ut från lyktorna. Placera sedan utmed hela bordet.

juldukning-vitt-10-linabythebayjuldukning-vitt-2-linabythebay juldukning-vitt-11-linabythebay

Dukningstips 4: Det som gjorde succé var mina bordsplaceringskort. Jag hade tagit överblivna kakelplattor från köksbyggandet och skrivit namnet och ett smickrande adjektiv framför med porslinspenna från Make & Create. Kvällen slutade med att gästerna ville ta med sig sin namnbricka hem vilket blev ett kul minne av kvällen. Och de kan användas som underlägg till glas och muggar.

juldukning-vitt-3-linabythebay juldukning-vitt-5-linabythebay.

Mitt julpysselevent i Djursholm

pysselevent_11-linabythebay

För de snabba eleverna fanns det en station där de kunde göra egna fina julkort.

Jag fick det roliga uppdraget att pyssla med elever från 1-6:an i en skola utanför Stockholm. Jag arrangerade så att det fanns tre olika stationer samt några extra pyssel för snabba pysslare. 250 elever fick den dagen chans att skapa fina julpyssel.

pysselevent_14-linabythebaypysselevent_1-linabythebaypysselevent_13-linabythebay
Allt material köpte jag in från den fantastiska och kompletta pysselbutiken Make and create. Av dessa läckra mönstrade papper fick eleverna klippa till och tillverka girlanger.

pysselevent_10-linabythebay
Stämningen var lugn och fokuserad. Och populärast var sockerborgsstationen där eleverna fick jobba med limpistol.

Vid denna station tillverkade eleverna egna ljuslyktor av silkespapper, gamla syltburkar och kartong. Tips om dessa fina lyktor hade vi fått hos Pysselbolaget, se hela beskrivningen här.

pysselevent_8-linabythebay
Jag tyckte det var lika kul att pyssla som barnen.

pysselevent_6-linabythebay Pepparkakor, saft och julmusik.

pysselevent_4-linabythebay
Alla barn var ombedda att ta med sig toalettrullar och se vilka fina julstjärnor de tillverkade.

pysselevent_3-linabythebay pysselevent_2-linabythebay
Stansarna var populära.