Ljusstake av drivved & vas av kaffekoppar


N
u när det känns som att våren knackar på dörren så tycker jag om att byta ut lite i inredningen. Rensa bort lite gammalt och ta in lite nytt. Jag byter ofta pryttlar i hemmet och det kan jag just för att jag gör saker som är gratis. Som här på bilden har jag tagit en liten drivvedsbräda och spikat igenom tre spikar och trätt på stearinljus. Fint i sin enkelhet och till fest skulle man kunna göra en jäääääättelång bräda med ljus och ha i mitten av långbordet.

Och med lite hjälp av några tulpaner, lite mossa och kottar från skogen så arrangerade jag en hög vas till hallbordet. Det är så fint tycker jag när man möts av blommor när man kommer in genom ytterdörren. Tänk på att hälla på lite vatten på faten bara.

5 SNABBA tips inför ALLA ♥️ dag

5 SNABBA tips inför ALLA ♥️ dag
👉🏻 Köp ingenting för sjutton. Gynna ej kommersen.
👉🏻 Gör något betydelsefullt för någon annan.
👉🏻 Skänk värme och tankar till dem i din närhet som har det svårt, kanske har förlorat någon. De behöver det.
👉🏻 Använd vad du har hemma och duka upp extra fint för dig och din eventuella familj. SE BILD. {Konfetti av stansat silkespapper, presentpapper och färgat A4-papper som duk t ex}
👉🏻 Ring eller skriv till dina kära vad du gillar med dem.

Stansa i naturmaterial är urkul

Jag är så glad för mina stansar som jag fick av Adlibris från deras nya pysselsortiment strax innan jul och många skojiga julkort blev det. Men eftersom jag älskar att pyssla med naturmaterial så var jag tvungen att testa att stansa i löv och näver och det gick ju finfint. Bara fantasin kan sätta stopp. Och ännu roligare blir det i sommar när det finns mer färger i naturen.

Vackra torkade löv blir fina mot vit bakgrund.

En annan ton av löv passade fint i en ram tyckte jag.

Och roligast var att torka näver och sedan stansa ut stjärnor ur den. Stjärnorna kan användas på vykort…

… och näverbiten blir jättefin som lykta runt en gammal syltburk.

De ståtliga girafferna på savannen

Som ni har märkt så delar jag med mig av ett djur i taget från vår resa i Tanzania. Se fler djur under Foton från mina resor. Jag är väldigt intresserad av djur och natur och tycker ni att det är tjatigt får ni blunda. Nu har i alla fall turen kommit till de otroligt vackra girafferna i Tanzania. Vad jag förstod så finns det en fler olika sorter och jag tror, observera tror, att det var Masai giraff vi såg i trakterna kring Ngorogoro och i delar av Serengeti.


Innan vi åkte till Tanzania så sa jag att jag skulle bli nöjd om jag bara fick se 1 st giraff. Vi fick se väldigt många. Där man minst anade stod de och mumsade på sina taggbollsträd. Giraffen är besläktad med kamelen men de kändes mer som något av en dinosaurie med sin enorma kropp och märkliga gångstil. Man skulle också kunna tro att de springer snabbt men hastigheten kan bara uppgå till 40 km/h.

De är inte farliga men om de blir attackerade så tvekar de inte att sparkas hårt med frambenen.
Giraffen i Serengeti är enligt vår guide inte i fara för att bli utrotade. Däremot har de ett problem med när de föder stående så händer det att ungarna faller ner de två metrarna och bryter nacken. Ibland är naturen märklig.


Detta fotot är taget när man åker på kanten av Ngorogoro-kratern. Men ner i själva kratern kunde girafferna inte ta sig annars fann man dem vart det än fanns träd. Och såg man en så hittade blicken ganska snart flera.

Det här var de allra första girafferna vi såg och det var i parken kring Lake Manyara. Jag var överlycklig och kunde inte ana att vi skulle få se så många fler och på närmre håll senare.

Vår guide kallade den här första dagen i Nationalparken Lake Manyara för en appetizer.

Babianerna – inte våra bästa vänner

Bilderna är fotade i Nationalparken Lake Manyara men ojoj det fanns gott om dem i Serengeti också.

Man kan ju tycka att babianerna är söta men efter att ha sett tusentals och fått höra att de är aggressiva och har rabies och kunde öppna dragkedjan på tältet så var vi inte lika begeistrade.

När en stor babianhane och hans 10 familjemedlemmar omringade vårt tält när vi vilade siesta så kan jag säga att jag höll så hårt i tältdukens dragkedja tills knogarna vitnade och någon till slut kom (efter våra rop på hjälp) och jagade bort dem. Men vi fick lära oss att primater ser väldigt dåligt i mörker så det var ingen risk för tältöppnandet på natten. Då var det bara lejonen och bufflarna som tassade runt tältet…

Sista dagen av safarin körde vi runt några timmar i Ngorogoro-kratern och var precis på väg ut när vi passerade enorma mängder babianer och några av dem satt precis på vägkanten. ”Se upp, i kratern är de väldigt aggressiva och PÅ och vi har problem med att de hoppar in i bilarna” sa vår guide och vi svarade i kör: Bara ÅK! Det är såklart mat de vill åt men vi ville inte ha dem i bilarna hehe.


Vi fick också lära oss att deras kött var väldigt ”juicy, salty & delicous” för lejon. 

Girlangspecial

När man har fest eller kalas är det kul att på enkla sätt dekorera stora ytor. Jag har samlat ihop mina bästa girlangtips – nya som gamla – och hoppas kunna inspirera till att använda material som ni redan har hemma att skapa av och dekorera med. Vissa girlanger är söta att ha i inredningen året om och inte bara till festtillfällen.

Här har jag helt enkelt tagit spillbitar av olika färgade papper, vissa med tryck på baksidan till och med. Det spelar ju inte så stor roll. Effekten av en massa färgade ringar av pappersremsor ihoptejpade med en hampatråd blir dekorativt, piggt och kul.

Eller samma typ av pappersremsor som man monterar i varandra och blir till slut som en lång kedja. Använd med fördel dubbelhäftande tejp.

Eller att vika små pappersfjädrar av utlästa tidningar blir läckert att hänga i fönstrena. Klipp ut fyrkanter av returpappret och vik den som ett dragspel och sedan på mitten så att det blir en solfjäder. Med hjälp av dubbelhäftande tejp. så fäster du varje solfjäder upp och ned fast ihop : ). Jag tror ni förstår. Gör så lång girlang som behövs för varje fönster.

Min stora favorit är blomstergirlangerna på väggen som jag gjorde till ett reportage i höstas. Med en gren i toppen fäster man flera trådar (jag använde mig av sån där köttråd som man knyter upp stekar med). Sedan fäste jag varje blomma med en liten tejpbit. Sen såg jag till att blanda färgerna och satte blommorna på olika höjd för att få en läcker effekt. Nackdelen med denna girlang är att den inte håller så länge.

Fotograf: TT Caroline Olsson

Stansar är ju som bekant väldigt kul att hålla på med. Av spillmaterial i papper stansade jag ut en massa massa stjärnor i toner av beige, guld, grått och svart. Sedan satte jag mig vid symaskinen med hela högen av stjärnor och pillade in en efter en under nålen. Det var mycket lätt och gick snabbt och resultatet blev så fint att girlangen kommer bli hängande i gästrummet året om eller tills jag tröttnar på den hehe…


Sydda girlanger är nog mitt paradnummer. Det är så enkelt att använda sig av spillmaterial, papper, tidningar, tapetstumpar och stansa ut cirklar eller annat och sedan sy ihop långa längder som hängs på väggen eller från taket. Se några av mina exempel nedan.

Kika på hela inlägget om påskpynt här.


Läs gärna hela inlägget om julpyssel här.


För några år sedan sålde jag färdiga temakit till barnkalas och bröllop via en webbshop för mitt andra ben Kalasmakerskan. I varje tema ingick någon form av kul girlang som man enkelt kunde skriva ut. Med barnens ansikte på, frukter eller bara instruktioner om hur man klipper till, häftar ihop hjärtan och trär på tråd. Superenkelt! Kika på de olika temana här. 

För ett event åt Löwengrip care & color tillverkade jag vägghängda pappersgirlanger vilket är ett bevis på att det går att dekorera både små och stora utrymmen med enkla och kostnadseffektiva medel.

 

 

 

Eller girlanger i vintage pasteller till en babyshower.

Och de klassiska tyggirlangerna är ju alltid söta på fester och som dekoration i rummen.

Eller av små grenar från skogen som man trär på en tråd.

 

Känner ni igen Pumba?

Känner ni igen vårtsvinet Pumba? Det här var det absolut roligaste djuret på savannen med den röda manen och de långa betarna. Den har så otroligt kort minne att den glömmer bort varför den springer när den flyr från ett lejon och stannar 🙄 men med en maxfart på 48 km/h så klarar den sig ganska bra ändå. De bor under marken och aggressiva var tydligen bara förnamnet.


Observera den sköna ätstilen på knä på grund av deras korta halsar.
Det här kortet är från Ngorogoro vilket är en öppen yta där det känns som att alla djur går tillsammans som en enda stor familj.

Gnuerna på savannen – wildabeests

Som ni har märkt så tycker jag tydligen det är kul att dela med mig av våra Afrika-resa i januari 2016 med att fronta ett djur åt gången. Om ni är nyfikna så är det lejon och leopard som jag har skrivit om och visat bilder på tidigare. Kika under Foton från mina resor.

Vi hade som sagt tur att se gnuer som just hade börjat vandra tillbaka till savannen från ”semestern i Kenya” som de sa 😂. Långa köer av djur överallt och vart man än såg gnuer så fanns zebrorna. En gnu med otroligt mycket ögonfransar har dålig syn så där hjälper zebran till att varna när rovdjur närmar sig. Symbios. Det läckra med gnuer är att när de har fött sin unge och ger den 🍼 modersmjölken som är så extra näringsrik så kan ungen springa med de vuxna redan efter 30 minuter. 💪🏻 Vilka överlevare! Vi kunde också se att på ena sidan av vägen var fältet helt uppätet och såg ut som en golfbana ⛳️ medan den andra sidan lät de vara till nästa säsong. Smarta också. 👌🏻

Kika gärna på den lilla filmen jag gjorde med mobilen på Instagram – klicka här.

Den självständige LEOPARDEN

Det kryllar inte med 🐆 LEOPARDER i Serengeti men vi hade turen att få se en ståtlig sådan klättra upp i ett träd redan första dagen. Efter den dagen visade dem upp sig för oss flera dagar i sträck. Vackrare djur kan jag inte föreställa mig.

Vår duktiga guide Jackson som hade jobbat i Serengeti i övre tjugo år visade oss alla BIG FIVE under våra fem dagar tillsammans.

Vägen till Serengeti nationalpark är vääääldigt hårt skumpig (i alla fall den här tiden på året, svensk vinter) men väl i norra delen så tog Jackson oss runt i bilen på mjukt böljande sand- och lervägar. Man får inte åka offroad. Det var otroligt fridfullt samtidigt som att jag var fullständigt på spänn med min kikare hela tiden. Det är SÅ ROLIGT att leta efter djur.

Den här vackra leoparden var stor, kanske 65-70 kg, muskulös, och kraftfull. De är alltid för sig själva och har den stora förmånen att lyckas få behålla sina byten genom att dra upp dem i träden ca 5 m och kan därför mumsa i flera dagar. Den äter helst sitt eget byte. Men vi såg dock hur den käkade och drack blodet (ja, de dricker endast blod) ur en avliden flodhäst på nära håll.

Leoparden kan även döda och äta människor i sällsynta fall. Vi fick en sorglig historia berättad för oss om en pojke som hade suttit och lekt utanför tältet i skymningen och blev tagen av en leopard och släpade honom till floden. När människorna väl kom dit var pojken död. Familjen hade spenderat mycket tid genom åren i Serengeti och det hade aldrig hänt något så de hade antagligen börjat slappna av. Det gäller att aldrig glömma att det är vilda rovdjur. Detta hände för bara några år sedan.


I den här typen av gurkträd brukar de hänga gränsle för att vila under dagarna och ni kan ju ana hur mitt hököga därefter letade i varenda trädtopp på dagarna.

När man minst anar det så ser man den vackra och långa svansen hänga ner från trädet och man känner lycka. Det är lätt att se skillnad på en Leopard och Gepard då leopardens pälsmönster är som avtryck av tassar. Till skillnad från geparden som är helt svartprickig.

Kul med kork

Kork är väl ett superläckert material och det finns så mycket fint och användbart man kan göra av det. Min pappa har i många år haft och såklart gjort en anslagstavla inuti en tavelram av vinkorkar. Smart tycker jag!

Jag hade samlat på mig ett gäng champagnekorkar och insåg att många flaskor av den underbara drycken har det gått åt tydligen. Några av korkarna var visserligen från Cava och Prosecco. Jag ville göra något fint av dem och ha i köksdelen av huset. Det blev ett ihåligt hjärta av korkar.

Genom att först rita och klippa ut en mall av en wellpapp-kartong så blev det lättare att limma varje kork för sig på kartongen med limpistol. Vissa av korkarna har kvar glas runt halsen då vi har sabrerat flaskorna.

Mina fina branschkollegor Pysselbolaget har också gjort roliga kaniner av korkar. Och en superläcker rosafärgad krans av vinkorkar.

Även duktiga Mormorsglamour har gjort läckra hängen av tunn kork.

Och Helena på Craft and Creativity valde att göra etiketter av tunn kork.

I butiken Make and create kan man köpa läckra kulor av kork och kolla så fina halsband man kan göra.

 

Om man vill ha mer inspiration vad man kan göra med kork eller dryckeskorkar så gå in på Pinterest och sök på Kork.