Va gör du nuförtiden?

Ibland undrar jag själv vad jag håller på med nuförtiden. Men när jag kollar tillbaka tre år i tiden då jag bad mig själv att följa hjärtats luster och inte tänka så mycket på vad som inbringar pengar eller ej så hade jag skrivit ner att jag ville jobba mer med inredning, styling, bo på landet, ha djur, göra egna produkter och jobba få timmar så att mycket tid fanns till att vara i naturen.

Shit, jag är där nu. Inte för att jag kommer stanna upp men jag tänkte att jag ändå ville dela med mig av vad jag har för mig nuförtiden.

indexDels gör jag inredningsuppdrag i egen regi men jag har också fått den stora förmånen och förtroendet att vara inredare åt Svenssons i Lammhult och deras nya inredningstjänst Studio Svenssons. Jag är redan igång med tre olika projekt och kommer naturligtvis visa bilder vartefter.

Nedervåningen 1

Bilden visar en skiss jag har gjort åt en kund (ej åt Svenssons). Mitt tillvägagångssätt är att jag fotar en yta och lägger sedan in produkter ovanpå för att kunden lätt ska kunna visualisera resultatet.

Sen gUtskriftör jag precis som förut en mängd grafiska uppdrag åt olika kunder. Jag har bland annat precis tagit fram en grafisk profil till sommarens nystartade creperia i Båstad, Crepson.

Samtidigt gör jag ett och annat bröllop och kalas via Kalasmakerskan.

Sen jag skaffade hund så ville jag ha en finkoppel att ta på henne när vi gick bort på kalas/middag men jag fann inte detta nånstans. Det finns absolut hur mycket koppel som helst på marknaden men de flesta lite skojigare är med blingbling och i rosa. Jag ville ha så naturliga hundkoppel som möjligt och ändå behålla den lyxiga känslan. Så jag har jag bhundmedstilörjat specialdesigna koppel, selen och halsband i ekogarvat läder ihop med Hellners Läderverkstad.

Hitta in till butiken Hund med stil där det även finns hemgjord tassalva och hundkex att köpa.

Finkopplet_dark brown 6 Finkopplet_dark brown 2 Finkopplet_ute Finkopplet 3tassalva 1

Home sweet home

Kuddar recycle 2Jag hittade lite foton jag har tagit från hemmet de senaste veckorna och tänkte att det får jag ju dela med mig av.

Kuddar recycle 1

Jag älskar tyger från Svenskt tenn. Den blå är köpt men de andra kuddarna är gjorda av spillmaterial och en kudde är till och med gjord i lappteknik av provlappar från Svenskt tenn.

Inredning hos linabythebay

Jag älskar tavlor och har dem gärna överallt. Den här ostronplanschen från Grandpa passar bra i vårt kök då vi ofta äter ostron.

Retrofint linabythebay

Retrofint! När moster, för ett gäng år sedan, skulle riva sitt kök för att sätta in nytt så sa jag tydligen till henne att hon INTE fick slänga den här hyllan med lådor. Jag hade glömt bort det och hon var trött på att ha den i källaren och ingen var gladare än jag att få ha den i köket. Ett tag.

Dekoration Linabythebay 2

Jag har en fin vän som är florist och av henne får jag alltid så söta arrangemang. Som detta timjanträd på stam inslagen i vaxpapper (ursnyggt) och hampatråd. Passar fint ihop med farfars gamla burk och champagnekorkarna.

Dekoration Linabythebay 1

Blomster linabythebay

Av samma underbara floristvän fick jag denna hortensia som nog var blå i grunden men med vårt brunnsvatten blev mer grön. Och jag lyckas hålla liv i den för att jag alltid har en fin vattenflaska bredvid.

Citronkakor 2

Slutligen vill jag tipsa om ett synnerligen enkelt picnic-tips men som garanterat blir en snackis. Ta med mackorna, bullarna eller kakorna i en fin gammal plåtburk med färgat silkespapper i botten. Till den här utflykten gjorde jag torra citronkakor av pressad citron och cest. Yummie! 

Citronkakor 1

Aj aj, inte slänga trasiga saker. Gör något nytt av dem istället!

Upcycled pillows 5 LinabythebayDet är ju no news att jag gillar att göra kuddar av återbrukat material. Men när hundfiltarna som jag tycker är så coola i non-woven gick sönder så ville jag ändå behålla ”tyget” på något vis. Det var då jag kom på att deras grova känsla skulle passa fint till utomhusmöblerna i sommar. Jag sydde kuddar av filtarna och stoppade dem DESSUTOM med en massa gamla tygstumpar jag hade i lådorna.

Hoppas jag kan inspirera er att inte slänga saker som har gått sönder. Fundera ett varv så finns det säkert något de kan göras om till.

Upcycled pillows 7 LinabythebayUpcycled pillows 8 LinabythebayUpcycled pillows 1 LinabythebayUpcycled pillows 3 Linabythebay¨Upcycled pillows 4 Linabythebay

Gör egna hundkex

Hundkex 2 Lina by the bayDet finns så mycket skit i godis och mat till oss människor och precis samma sak är det för hundar. När man håller på att träna mycket med sina vovvar och som jag, använder godis som belöning, så vill man gärna att det ska vara bra grejer man matar dem med.

Oftast så använder jag de vanliga foderpyllorna men ibland får man gasa på med lite godare saker och då passar de här hemlagade kexen med leversmak kanonbra. Genom det här receptet som jag fått från min fiffiga pappa blir det en STOR laddning. Bered er på att stå och kavla en halv kväll eller halvera satsen. Lycka till!

Hundkex 5 Lina by the bay

RECEPT PÅ HUNDKEX MED LEVERSMAK

Ca 500 gr ungnötslever som kokas och mixas till ett smul
1 liter A -fil
1,5 kg grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
1 ägg
4-5 msk honung
1 dl rapsolja

Blanda alla ingredienser till en fast och klibbfri deg. Kavla ut degen så tunt som möjligt (pepparkakstunt). Man kan även avsluta kavlingen med en kruskavel om man vill det.
Grädda i 200 gr ca 12-15 min och låt kexen torka i ugnen på eftervärme.

OBS! Eftersom det är en stor sats så får man tänka på att göra lite i taget då de ska torka i ugnen på eftervärme.

Hundkex 3 Lina by the bay Hundkex 4 Lina by the bay

Gör fina fotoböcker

Fotobok Linabythebay 4Fotobok Linabythebay 6Jag är uppvuxen med att framkalla foton och skapa olika roliga album och gud vad jag tycker det är kul att kolla i nu. Sen gick det några år då jag, som många andra, fotade vääääääldigt mycket med både kamera, mobil och paddan och lade i mappar på datorn. Och där fick de ligga och vi gör inget med bilderna. Så kommer ångesten. Tänk om datorn går sönder, mobilen försvinner och så vidare? Sen försöker vi planera in tid för att ta tag i alla foton och sätta oss och arrangera dem, framkalla dem eller bara strunta i det. Det blir övermäktigt. Känner ni igen er?

Jag har kommit på ett bra sätt att föreviga alla bilder och ögonblick. Vissa fotografier som är bra framkallar jag och sätter upp som tavlor på väggen men resten arrangerar jag i olika fotoböcker. Då plockar jag bilder som jag har tagit både med mobiltelefonen och med kameran och blandar i ett album där jag sätter olika bildtexter.

Kanske kan detta vara ett kul pyssel att greja med i påsk?

Fotobok Linabythebay 5

Jag har till exempel gjort ett helt album med kort på katten Missan som vi var tvungna att avliva. Och ett annat album för alla våra år tillsammans som par och ett för hela 2015. Och självklart blir det ett album på vår hunds första år. Vi låter dem ligga framme som coffeetable-böcker och märker att gästerna också tycker det är kul att kika i.

Fotobok Linabythebay 2 Fotobok Linabythebay 1 Jag gör albumen i mitt arbetsprogram Indesign via gratisapplikationen Blurb. Det finns dock en uppsjö olika fotoalbumstjänster. I Blurbs applikation kan man välja antal sidor, hårt eller mjukt omslag, rygg eller inte, färg på insidan eller ej och jag kan designa varje sida på ett unikt sätt. Trycket blir dessutom alltid bra.

Om ni vill ha hjälp med att designa era album så hjälper jag gärna till. Skicka ett mail med din förfrågan till lina@linabythebay.se

Fotobok Linabythebay 3

Man kan som sagt till och med välja att få rygg på albumet så att det ser ut som en trevlig bok.

Odla smart & odla physalis

Här kommer ett litet kort tips från mig så här i odlingstider!
Jag brukar skriva in i almanackan när jag ska börja odla, förgro och plantera saker så att jag inte kommer på det för sent. Vitlöken åkte i jorden i höstas, potatisen ligger på förgroddning och nu har jag satt Psysalis då jag fick sagt till mig att det var enkelt att odla!?

Physalis linabythebay

Jag har till att börja med köpt physalis i fruktdisken och försökt pilla ut kärnorna. Odlingskartongerna har jag gjort av mjölkkartonger som jag har skurit av och dekorerat med gammalt tidningspapper och decoupagelim. Allt för att de ska se trevliga ut i fönstret under själva odlingsprocessen. På toppen har jag placerat en avskuren petflaska för att skapa ett litet växthus. Kortet tog jag för några veckor sedan och har det vuxit upp strån som är 7 cm höga.

Hoppas detta kan inspirera er att odla lite!

 

Vackra ljuslyktor av återanvända glasburkar

Ljuslyktor linabythebay 2Som jag tidigare har skrivit om så har jag så svårt för att slänga saker nuförtiden. Så fort jag har diskat ur en lite större glasburk som man t ex har köpt med gurkor, surkål och sådant i så har jag sparat den istället för att slänga den för att den ska fylla våra fönster som vackra ljuslyktor.

Åh, vad jobbigt tänker ni med alla etiketter som ska tas bort tänker ni. Nä ne, det är så enkelt så. Ljuslyktor linabythebay 1
Det är bara att ta lite hushållspapper och pensla det med valfri olja (rikligt) och fästa runt glasburkens etikett. Låt stå över natten och sen är det bara att dra bort etiketten med ett papper. Sätt slutligen in burken i diskmaskinen så att den är ren och klar när den ska användas.

Woop woop, kom ihåg att även spara locken och gör drickaunderlägg av dem – se mitt pyssel kring det här.

Ljuslyktor linabythebay 6Ljuslyktor linabythebay 4Ljuslyktor linabythebay 5
Jag kommer fortsätta att spara många fler för att fylla på alla fönster.

Gör ställ av gamla plastförpackningar

Pennstall _linabythebay 2Jag kan inte längre slänga några shampoo-, tvål- eller lotionflaskor när de är slut. Jag sparar dem, diskar ur dem och gör små användbara ställ av dem.

Tidigare har jag gjort ett pennställ i guld. Se inlägget om det stället här.
Och så har jag gjort ett helt av papprullar – se bilder här.

Nu fick det istället bli ett badrumsställ med utrymme för bomull, tops, nagelfilar och puderborstar i svart.

Pennstall _linabythebay 3
Efter urdiskningen så ställer jag ihop dem i den komposition jag önskar få och limmar en åt gången med superlim och låter det torka in ordentligt innan jag limmar på nästa förpackning. Slutligen, i detta fallet, så målade jag stället i matt svart färg i två omgångar.

Pennstall _linabythebay 1

Hemgjord klädstege

Stege Linabythebay 2
Jag älskar som bekant grenar av alla de slag. Så när jag behövde en stege till kläder i sovrummet så kändes det kul att äntligen få spika ihop en stege av grenar från skogen bakom huset.

Stege Linabythebay 5
Jag samlade grenar i samma tjocklek och sågade av dem i ungefär lika långa längder. Sedan lade jag ut allt på ett arbetsbord och spikade fast grenarna i varandra.

Stege Linabythebay 1

Sedan tog jag en vanlig disksvamp och doppade i färg och liksom svampade grenarna i två omgångar. Jag ville åt den lite slitna lantliga känslan.

Stege Linabythebay 4