Familjeprojekt? Toarulleblomma

Innan jul fick jag en idé om att göra en jäääättejääättestor blomma av isärklippta toapappersrullar. Varje tom toarulle sparades och klipptes itu i fyra månader och klistrades vartefter ihop till en blomma. Det var så kul att jag nästan blev manisk och nu har jag bestämt mig för att sluta.

Jag tänker att detta kan vara ett kul familjeprojekt; att bygga en blomma tillsammans utmed lång tid.

Inspiration från naturen


Det är både fint och ekonomiskt att använda sig av naturens egna material när man pysslar. Här kommer några enkla tips på hur man kan göra fint för en billig peng ihop med naturens material.

UTÖKA VOLYMEN PÅ BUKETTEN MED KOTTAR TRÄDDA PÅ GRILLPINNAR
Tips
Plocka gärna kottarna när det har regnat så är de lättare att trä på och när de torkar så fäster de ihop sig med grillpinnen på ett hållbart sätt.

GÖR ETT ARRANGEMANG MED BLOMMOR, STENAR, MOSSA & RÖDLÖK
Det blir en maffig känsla om man använder sig av en stor bricka. Placera blommorna i mitten och täck upp runtom med ”gratis” mossa. Addera lökar, stenar, grenar och kottar.

Välj naturmaterial efter färgen på de köpta blommorna. Här har jag lagt silverlökar, vita stenar och grön lång mossa för att matcha de små vita blommorna.

GÖR EN RUNDSTAPEL AV VEDEN
Det fiffiga med att stapla veden i en ring är att vinden kommer blåsa veden torr från alla håll och kanter. På toppen har jag lagt björkved med barken uppåt som skydd mot regnet. Inuti ”igelkotten” har jag slängt i ved som inte är så snygg och då fungerar den som stöd inifrån.

Obs! Det är min allra första rundstapel och jag vet att den inte är perfekt. Men övning ger färdighet… More to come.

Tips till dig med matglad hund

Vi har fått en vääääldigt matglad hund vilket är positivt i många avseenden. Men när vi utfodrar (gäller torrfoder) henne går det alldeles för fort att äta upp och det blir därmed svårare för henne att känna mättnadskänsla. Jag löser det genom att göra själva måltiderna långsammare med att varva några olika metoder. Kanske kan det funka för er matglada hund också?

TIPS

  1. Lägg ut hela måltiden i ett långt spår i skogen, trädgården eller där det funkar utomhus. Sen får de söka upp pylla efter pylla. Det tar en liten stund så passa på att meditera lite under tiden hehe. Ibland delar jag upp den och lägger i olika högar inomhus bakom gardiner, dörrar, under soffan osv så att det blir som ett matspår att söka upp. Aktivering och måltid i ett.
  2.  Använd en behållare som man köper i djuraffären och stoppa i delar av måltiden där så får de jobba en stund innan de kan äta upp resten av maten i sin skål.
  3. Spara olika förpackningar med fack t ex äggkartonger och lägg fodret där så får de också pilla och greja lite för att få upp maten. Måltiden tar längre tid.
  4. Häll vatten på fodret så tar det mycket längre tid att äta upp. Vår hund får dessutom mycket mindre gaser i magen när hon äter långsammare.
  5. Lägg en skopa gröna ärtor i vatten som tillskott till maten. Det tar en lång stund att fiska upp varje ärta.

     

  6. Lägg upp hela måltiden med lite vatten på en bricka eller en långpanna. Det tar tiiiiiid att äta upp för de måste äta en åt gången.Hoppas tipsen kan vara till nytta!

    Kram från oss, Rio & Lina

Gör en växtlig lampskärm

Om ni, som jag, har sparat på en massa gamla lampskärmar så kan man enkelt skala bort allt gammalt tyg och dekorera lampan med säsongens växtligheter.

Den här lampskärmen dekorerade jag med en massa mossa. Och som vanligt använde jag mig av den grymma gröna blomstertråden av metall för att fästa ihop allt. Jag virade den runt runt och nu har mossan torkat och sitter som berg.

Eller med lite björkris och fjädrar lagom till påsk är fint.

Jag har alltid den här lampskärmen uppsatt och kan enkelt dekorera om den med olika saker.

Kika även på den underbara lampskärmen som Mormors glamour gjorde med plastblommor.

Nytt hemmagjort matbord

Ibland behöver man förnya sig lite i hemmet. Ganska ofta enligt mig men det tar emot att köpa. Därför försöker vi alltid att tillverka saker själva i den mån det är möjligt.

Vi hade tidigare ett hemmagjort ekbord som tyvärr blev lite rödgult efter lacken så jag längtade efter en ljusare känsla i rummet. Det fick bli furubrädor som jag behandlade med den helt naturliga och doftfria dekorvaxoljan. Jag ville ha brädorna åt det vita hållet och först efter tredje strykningen blev det som jag önskade.

Bockarna målade vi matt kolsvarta. Stolarna Dalsland hittade jag efter mycket letande på nätet från Trendrum. Jag hade sett några i den stilen i programmet Så mycket bättre och blev så förtjust i de höga pinnstolarna med karmar. Efter att vi hade köpt dessa och efter så mycket letande så har jag nu sett en danska dyr förlaga samt en variant från Hay. Men oj, vad skönt man sitter så vi är nöjda med våra lite mer prisvärda Dalsland.

Lyckligtvis hade vi ett gäng fårskinn men det saknas ändå ett.

Jag visste att jag ville ha fotokonst på väggarna men att jag vågade ta egna foton från vår Afrikaresa i år och förstora och sätta i svarta ramar från Ikea överraskade till och med mig själv.

Duka festligt med eget konfetti

Det är ju så kul att duka upp lite extra fint till kalas och fest. Samtidigt, vem har tid att åka och handla massa detaljer? Nä, tänkte väl det. Då ska ni titta på mina exempel där jag har dukat med hemmagjort konfetti gjort på spillbitar av papper. När man pysslar mycket med papper som jag och många andra gör så blir det spillbitar över. Jag slänger aldrig dem utan lägger dem i färgteman i små påsar och plockar fram det till olika dukningar eller festuppdrag via Kalasmakerskan.


KONFETTI GJORT AV SPILLET SOM BLIR ÖVER I HÅLSLAGAREN


KONFETTI GJORT AV KLIPPTA KVADRATER AV GULDPAPPER


KONFETTI GJORT AV SPILLET SOM BLIR ÖVER NÄR MAN STANSAR UT HJÄRTA OCH CIRKLAR I PAPPER


ÖVERDIMENSIONERAT KONFETTI GJORT AV KLIPPTA BITAR FRÅN ETT FÄRGAT A4-PAPPER


KONFETTI GJORT AV STANSAT SILKESPAPPER

Tips: Lägg flera silkespapper på hög i olika färger och stansa ut former. På så sätt blir det fler på samma gång.


KONFETTI GJORT AV PAPPERSPILL

När jag stansade ut stora cirklar till alla girlanger i pastellfärgade papper så blev det mycket spill över och det klippte jag i en massa småbitar.


 KONFETTI GJORT AV PAPPERSPILL

Samma här: när jag designade det här bröllopet och beskar flyers och skar ut bokstäver så blev det mycket papper över och istället för att slänga det så gjorde jag en massa fint konfetti genom att klippa spillet i småbitar.

Ljusstake av drivved & vas av kaffekoppar


N
u när det känns som att våren knackar på dörren så tycker jag om att byta ut lite i inredningen. Rensa bort lite gammalt och ta in lite nytt. Jag byter ofta pryttlar i hemmet och det kan jag just för att jag gör saker som är gratis. Som här på bilden har jag tagit en liten drivvedsbräda och spikat igenom tre spikar och trätt på stearinljus. Fint i sin enkelhet och till fest skulle man kunna göra en jäääääättelång bräda med ljus och ha i mitten av långbordet.

Och med lite hjälp av några tulpaner, lite mossa och kottar från skogen så arrangerade jag en hög vas till hallbordet. Det är så fint tycker jag när man möts av blommor när man kommer in genom ytterdörren. Tänk på att hälla på lite vatten på faten bara.

5 SNABBA tips inför ALLA ♥️ dag

5 SNABBA tips inför ALLA ♥️ dag
👉🏻 Köp ingenting för sjutton. Gynna ej kommersen.
👉🏻 Gör något betydelsefullt för någon annan.
👉🏻 Skänk värme och tankar till dem i din närhet som har det svårt, kanske har förlorat någon. De behöver det.
👉🏻 Använd vad du har hemma och duka upp extra fint för dig och din eventuella familj. SE BILD. {Konfetti av stansat silkespapper, presentpapper och färgat A4-papper som duk t ex}
👉🏻 Ring eller skriv till dina kära vad du gillar med dem.

Stansa i naturmaterial är urkul

Jag är så glad för mina stansar som jag fick av Adlibris från deras nya pysselsortiment strax innan jul och många skojiga julkort blev det. Men eftersom jag älskar att pyssla med naturmaterial så var jag tvungen att testa att stansa i löv och näver och det gick ju finfint. Bara fantasin kan sätta stopp. Och ännu roligare blir det i sommar när det finns mer färger i naturen.

Vackra torkade löv blir fina mot vit bakgrund.

En annan ton av löv passade fint i en ram tyckte jag.

Och roligast var att torka näver och sedan stansa ut stjärnor ur den. Stjärnorna kan användas på vykort…

… och näverbiten blir jättefin som lykta runt en gammal syltburk.

De ståtliga girafferna på savannen

Som ni har märkt så delar jag med mig av ett djur i taget från vår resa i Tanzania. Se fler djur under Foton från mina resor. Jag är väldigt intresserad av djur och natur och tycker ni att det är tjatigt får ni blunda. Nu har i alla fall turen kommit till de otroligt vackra girafferna i Tanzania. Vad jag förstod så finns det en fler olika sorter och jag tror, observera tror, att det var Masai giraff vi såg i trakterna kring Ngorogoro och i delar av Serengeti.


Innan vi åkte till Tanzania så sa jag att jag skulle bli nöjd om jag bara fick se 1 st giraff. Vi fick se väldigt många. Där man minst anade stod de och mumsade på sina taggbollsträd. Giraffen är besläktad med kamelen men de kändes mer som något av en dinosaurie med sin enorma kropp och märkliga gångstil. Man skulle också kunna tro att de springer snabbt men hastigheten kan bara uppgå till 40 km/h.

De är inte farliga men om de blir attackerade så tvekar de inte att sparkas hårt med frambenen.
Giraffen i Serengeti är enligt vår guide inte i fara för att bli utrotade. Däremot har de ett problem med när de föder stående så händer det att ungarna faller ner de två metrarna och bryter nacken. Ibland är naturen märklig.


Detta fotot är taget när man åker på kanten av Ngorogoro-kratern. Men ner i själva kratern kunde girafferna inte ta sig annars fann man dem vart det än fanns träd. Och såg man en så hittade blicken ganska snart flera.

Det här var de allra första girafferna vi såg och det var i parken kring Lake Manyara. Jag var överlycklig och kunde inte ana att vi skulle få se så många fler och på närmre håll senare.

Vår guide kallade den här första dagen i Nationalparken Lake Manyara för en appetizer.