INRAMAT VARDAGSRUM MED MÖNSTRAD TAPET

Vi byggde det färdiga kataloghuset Fagrabo på 154 m2 från Vårgårdahus för sex år sen på Ingarö utanför Stockholm. Som när alla nya hus ”sätter sig” så bildas sprickor i hörn och vid lister. Vi lät det vara men efter fem år började jag planera för att renovera nedervåningen och då samtidigt unna oss att tänka lite nytt.

Under dessa år har jag ångrat att vi fegade ur när vi valde den ljusgrå väggfärgen. Jag är mycket mer djärv än så i mina livsval samt att på de ljusgrå väggarna i t.ex. hallen syns fula märken direkt. Det var dags för förändring och denna gång ville jag vara modig så att vi kan leva med ”det nya” i flera år framåt.

Före bilder

 

Efter tapetsering & målning

För att få en överblick skissade jag upp halva vardagsrummet med kulören Minty Breeze från Jotun som jag hade kärat ner mig i och den andra sidan i olika tapetmönster. Jag fotar helt enkelt rummet och lägger in den nya färgen och tapeten i ett program för att lättare se vad som blir bra ihop. Tapeterna ville jag sätta upp i den delen är där vi sitter och äter för att det skulle kännas inramat och som ett rum i rummet. 

Processen blev som att jag först tog ut cirka fem olika blommiga tapeter i toner av grönt och valet föll till slut på Hanna Wendelbos kreation för Midbec: Apelviken 3310 (en grön tapet med stora rosa tulpaner ”Filippa”.

Jag som tröttnar på det mesta i inredningsväg måste ändå betona att när man gör lite mer genomtänkta val som t.ex. en påkostad tapet som vi satte upp i sovrummet, så blir i alla fall jag mer fäst vid valet och vill behålla tapeten längre. Med det i ryggen kände jag mig redo inför vardagsrummets förändringar.

 

Både jag och min inte-så-inredningsintresserade-sambo är oerhört nöjda. Det är till och med finare i verkligheten än på foton. Det här fotot från en safariresa framkallade jag på plexiglas. Jag älskar effekten av tavlor på tapeter. 

Mot målade väggar ser alla detaljer finare ut. Samtidigt som väggarna målades passade vi självklart på att måla taket och socklarna i vitt också vilket ger ett väldigt fräscht intryck. Jag tycker det är A och O att måla taket i samband med att man målar och tapetserar väggarna.

Halva öppna vardagsrummet med kök och hall lät vi måla i en halvmatt Minty Breeze-kulör från Jotun som går åt gröngrå hållet.

 
När vi ändå körde färgfest i hemmet så passade vi på att måla hallen i den rosa kulören Delightful Pink från Jotun. De matchade både tapeten och Minty Breeze-kulören. Det är en kul detalj att vi valde att måla in både hatthylla och stång till galgarna.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *