Den självständige LEOPARDEN

Det kryllar inte med 🐆 LEOPARDER i Serengeti men vi hade turen att få se en ståtlig sådan klättra upp i ett träd redan första dagen. Efter den dagen visade dem upp sig för oss flera dagar i sträck. Vackrare djur kan jag inte föreställa mig.

Vår duktiga guide Jackson som hade jobbat i Serengeti i övre tjugo år visade oss alla BIG FIVE under våra fem dagar tillsammans.

Vägen till Serengeti nationalpark är vääääldigt hårt skumpig (i alla fall den här tiden på året, svensk vinter) men väl i norra delen så tog Jackson oss runt i bilen på mjukt böljande sand- och lervägar. Man får inte åka offroad. Det var otroligt fridfullt samtidigt som att jag var fullständigt på spänn med min kikare hela tiden. Det är SÅ ROLIGT att leta efter djur.

Den här vackra leoparden var stor, kanske 65-70 kg, muskulös, och kraftfull. De är alltid för sig själva och har den stora förmånen att lyckas få behålla sina byten genom att dra upp dem i träden ca 5 m och kan därför mumsa i flera dagar. Den äter helst sitt eget byte. Men vi såg dock hur den käkade och drack blodet (ja, de dricker endast blod) ur en avliden flodhäst på nära håll.

Leoparden kan även döda och äta människor i sällsynta fall. Vi fick en sorglig historia berättad för oss om en pojke som hade suttit och lekt utanför tältet i skymningen och blev tagen av en leopard och släpade honom till floden. När människorna väl kom dit var pojken död. Familjen hade spenderat mycket tid genom åren i Serengeti och det hade aldrig hänt något så de hade antagligen börjat slappna av. Det gäller att aldrig glömma att det är vilda rovdjur. Detta hände för bara några år sedan.


I den här typen av gurkträd brukar de hänga gränsle för att vila under dagarna och ni kan ju ana hur mitt hököga därefter letade i varenda trädtopp på dagarna.

När man minst anar det så ser man den vackra och långa svansen hänga ner från trädet och man känner lycka. Det är lätt att se skillnad på en Leopard och Gepard då leopardens pälsmönster är som avtryck av tassar. Till skillnad från geparden som är helt svartprickig.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *