Gör fina fotoböcker

Fotobok Linabythebay 4Fotobok Linabythebay 6Jag är uppvuxen med att framkalla foton och skapa olika roliga album och gud vad jag tycker det är kul att kolla i nu. Sen gick det några år då jag, som många andra, fotade vääääääldigt mycket med både kamera, mobil och paddan och lade i mappar på datorn. Och där fick de ligga och vi gör inget med bilderna. Så kommer ångesten. Tänk om datorn går sönder, mobilen försvinner och så vidare? Sen försöker vi planera in tid för att ta tag i alla foton och sätta oss och arrangera dem, framkalla dem eller bara strunta i det. Det blir övermäktigt. Känner ni igen er?

Jag har kommit på ett bra sätt att föreviga alla bilder och ögonblick. Vissa fotografier som är bra framkallar jag och sätter upp som tavlor på väggen men resten arrangerar jag i olika fotoböcker. Då plockar jag bilder som jag har tagit både med mobiltelefonen och med kameran och blandar i ett album där jag sätter olika bildtexter.

Kanske kan detta vara ett kul pyssel att greja med i påsk?

Fotobok Linabythebay 5

Jag har till exempel gjort ett helt album med kort på katten Missan som vi var tvungna att avliva. Och ett annat album för alla våra år tillsammans som par och ett för hela 2015. Och självklart blir det ett album på vår hunds första år. Vi låter dem ligga framme som coffeetable-böcker och märker att gästerna också tycker det är kul att kika i.

Fotobok Linabythebay 2 Fotobok Linabythebay 1 Jag gör albumen i mitt arbetsprogram Indesign via gratisapplikationen Blurb. Det finns dock en uppsjö olika fotoalbumstjänster. I Blurbs applikation kan man välja antal sidor, hårt eller mjukt omslag, rygg eller inte, färg på insidan eller ej och jag kan designa varje sida på ett unikt sätt. Trycket blir dessutom alltid bra.

Om ni vill ha hjälp med att designa era album så hjälper jag gärna till. Skicka ett mail med din förfrågan till lina@linabythebay.se

Fotobok Linabythebay 3
Man kan som sagt till och med välja att få rygg på albumet så att det ser ut som en trevlig bok.

2 svar till ”Gör fina fotoböcker”

 1. Profilbild för Fia D

  Så himla bra grej! Men jag kommer mig aldrig för… Kanske måste sätta det högre upp på att göra-listan, fick svår ångest av tanken att bilderna försvinner… vilket inte alls är otänkbart eftersom jag knappast är duktig på att göra backup

  Förresten, ungefär vilken prisnivå hamnar böckerna på? När jag kollade för nåt år sen tyckte jag det var svindyrt på Blurb och sköt upp projektet med det som ursäkt.

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Ja, precis, det blir sån ångestgrej. Nu med dollarpriset så tyckte jag också att det blev mycket. Nästan 900 kr för den största boken inklusive frakt. Men så värt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *