Kul aktivering för valpen & unghunden

aktivering unghund 0När vi väl hade valt hund, ”den med gula bandet” så fanns det ju ingen återvändo. Inte ens när vår kennel ringde och ville förvarna/berätta att just den där med gula bandet som vi hade fastnat för var väldigt framåt (och det brukar hålla i sig) så vi skulle behöva jobba extra mycket mentalt så var vi ändå fast beslutna om att det var hon som skulle komma till oss. Och visst har det varit en halv pärs men också fruktansvärt roligt. Jag har sen hon kom till oss i juli försökt vara fiffig och hitta på en massa tankeövningar då vi dessutom inte heller har kunnat tagit speciellt långa eller krävande promenader på grund av hennes storlek.

Men det jag också har haft i åtanke rådet att: ”rasen Rodhesian Ridgeback är av sig själva mentalt aktiva och därför är det viktigt att inte överdriva aktivering utan hellre ta det lite lugnt det första året.” Mmmm, det är inte lätt att hitta balansen. Det haglar inte av tips på mentala övningar att hitta på nätet. Och har ni som jag tröttnat på toapappersrullen med godis i eller att slänga ut en näve godis i trädgården för dem att leta upp så hoppas jag att ni kan åtminstone finna ett nytt tips från min lista nedan. Och framförallt – fyll på med dina bästa övningar i kommentarsfältet. Låt oss hjälpa varandra!

1. Hoppa upp och sätta sig en stund och glo på en stubbe

aktivering unghund 3

Om vi på promenaden går förbi en stubbe, sten eller bänk så blir det till en liten övning att hon får hoppa upp på den. Särskilt bökigt är det att få upp hela kroppen och sätta sig på en liten och hög stubbe. Upp och sitt säger jag.
Var dock försiktiga så de inte ramlar ner.

2. Rallylydnadsövningar inomhus & utomhus

Rallylydnad är en bana som man går i ett normalt tempo (när det inte står spring vill säga) och utför moment som står på skyltarna vilket är jätteroligt – för mattar och hussar åtminstone! Jag skapar korta banor inomhus och lite längre utomhus. Sen kan man ta bara enstaka moment som vänstersvängar eller snurra 360 grader när man går promenad.  Jag upplever det som ett bra sätt att få Rios uppmärksamhet och följsamhet i koppel.
Ladda ner och skriv ut skyltarna här.

 

3. Omvänd lockelse

aktivering unghund 1

Tanken med den här övningen är såklart att hon inte ska ta saker som ligger framme, inte springa efter rådjur osv om inte jag har sagt ok ; ).
Så på första bilden ser man hur får hon lukta på godiset i stängd hand och så fort hon förstår att här får jag minsann ingen godis så slutar hon och då öppnar jag handen med godisen. Försöker hon ta den igen så stänger jag bara handen. Jag är helt tyst under tiden. Så där håller vi på tills jag kan hålla godisen länge under nosen utan att släppa blicken från mig. Då som först stoppar jag in en godis i munnen på henne med min andra hand och säger varsågod.

Detta funkar lika bra att öva i skogen om man kastar kottar, pinnar eller leksaker för den delen. Men för att hon ska förstå när hon ska springa efter något direkt eller när jag vill att hon ska vänta så säger jag vänta, slänger jag iväg föremålet och sen säger jag varsågod.

Jag övar också på att slänga/råka tappa något riktigt gott på golvet och att hon inte ska det förrän jag säger ok. Men det funkar sisådär så där har jag istället gjort om övningen till att öva på reaktion på NEJ istället.

4. Leta upp leksaker

Jag sätter Rio nånstans, säger stanna,  och så får hon titta på när jag placerar ut 3-4 leksaker lite överallt i trädgården. Sen går jag tillbaka till henne och ber henne söka efter dem. Det är intressant att se om hon hittar alla, kommer i håg alla och i vilken ordning hon går till dem. Jag brukar berömma henne för varje föremål och sen leker vi lite med den sista saken en stund ihop.

5. Peka på burkar med ögonen

Jag sätter Rio ner. Sen placerar jag tre burkar, gärna olika utseende, vänder upp och ner på dem och ställer dem på en bred rad. Sedan låtsas jag stoppa in något riktigt gott under var och en av dem. Övningen börjar med att jag pekar på vart godiset faktiskt ligger. Det brukar ju vara lätt då : ) och så blir det lite arbete för henne att vända upp och ned på burkarna.

Nästa omgång gör jag likadant men tittar bara på den burk jag har lagt godiset i. Om hon inte prickar rätt så börjar vi bara om. Det är en mycket kul tänka-övning.

6. Leta godis i träden

aktivering unghund 5

Jag går lite före Rio ibland på promenaden och stoppar in lite gottor i träden. Gärna högt så hon får arbeta med musklerna lite. Sen säger jag sök och pekar på trädet. Detta är bland det skojigaste hon vet. Så berömmer jag såklart när hon hittar dem men största belöningen får hon ju i godiset. Den här funkar väldigt bra om hon är för långt framför mig, ser mig och jag vill att hon ska komma tillbaka. Då börjar jag pilla lite i barken och då kommer hon farande.

7.  Personspår

aktivering unghund 4
Jag går ut en timme innan och stegar upp ett spår på 50-100 meter. Precis nyligen har jag börjat addera svängar och korsa stigar för att avancera utmaningen. I slutet av spåret lägger jag en av hennes leksaker. Sen väntar jag någon timme innan vi går till spåret och jag ber henne söka. När hon till slut hittar sin leksak så blir belöningen den att vi leker med den tillsammans.
Detta går ju lika bra att göra med godis men det är så läckert att se hur snabbt hon kan följa människovittring. Till denna övning fäster jag spårlinan på ryggen på selen.

Vi är bra sugna på att köra viltspår men det har varit lite småbökigt att få tag på blod och klöv. Sen är det en evig diskussion med hundfolk om det faktiskt lockar fram ännu mer jaktlust eller om det bara fungerar som en bra mental stimulans. Jag tror att vi avvaktar lite och ser hur pass nyfiken hon är på vilt innan vi börjar med viltspår.

8.  Picnic för hunden

aktivering unghund 2

När vi ändå ska ut och fika i naturen så passar vi på att ta med Rios foder och sprider ut fodret på marken. Tro mig – det är enda gången hon äter pylla för pylla i lugn och ro. Så dels får hon nosa, arbeta och tänka och samtidigt äta långsamt = mindre fisar.

9. Lägg godisar i handduk

Medan du lagar mat och vill ge en rastlös hund något att göra: lägg några godisar i en handduk och vik ihop den tre gånger. Då har de att göra ett tag.

Det vore så roligt om ni hörde av er och berättade vad ni gör med era unghundar och valpar så att vi kan hjälpa varandra att aktivera våra fyrbenta vänner.


2 svar till ”Kul aktivering för valpen & unghunden”

 1. Profilbild för Moa

  Superbra tips!

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Vad roligt att höra Moa! Fyll gärna på med dina tips i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *