Avnjut avsmakningsmenyer på restauranger i Stockholm

Ett stort intresse i mitt och Lenas liv är mat, matlagning, snack om mat, test av nya saker och viner. Vi lagar nästan alltid mat hemma men genom åren har vi unnat oss att testa så mycket restauranger och (ibland) avsmakningsmenyer som vi har mäktat med. När min älskade styvfar Kent ville fira sin 60-års dag med oss och äntligen få testa en ”sån där meny så det bara kommer in en massa rätter på rad” så satta vi ihop en lista av restauranger med avsmakningsmenyer i Stockholm till honom att välja på. Det visade sig att fler ville ha tipsen så listan har börjat vandra runt. Då tänkte jag att jag även kunde dela med mig av våra personliga ord om diverse ställe även här på bloggen. Ni får själva googla upp respektive restaurang = tidsbesparing.

Vi har varit på samtliga restaurangen med undantaget att vi varit på Mattias Dahlgrens matbar och inte matsalen eller Wedholms fisk.

Mattias Dahlgren Matsalen
Menyn 2100 kr/pp ex dryck

Karaktärsdrag: Vacker miljö vid Grand hotel med Nybroviken nära inpå.
Jättebra mat och enormt trevlig attityd hos servitörer. Mattias har en väldigt bra personalpolitik vilket genomsyrar atmosfären.

Oaxen krog
Menyn 2100 kr/pp ex dryck

Karaktärsdrag: Den här öppnade för ca 2 år sedan och Lena känner de som driver stället lite grann. Ytterst noggranna och nästan nördiga med råvarorna och man kan bli serverad saker man inte ens kunnat drömma om. Men de är ändå FÖR ett naturligt tänk. Ett stort plus är att huset ligger vackert precis vid vattnet på Djurgården.

Restaurang Franzén
14 rätter 2500 kr ex dryck

Karaktärsdrag: Här var vi för många år sedan (när det var Franzén Lindeberg) och tyckte att det visserligen var gott och kul men alldeles för avancerat med iPods och kartor som skulle ta oss runt Frankrike med ostsmaker. Ja, ni förstår. Men det kan vara annat nu då bara en ägare är kvar. Det ligger mysigt i gamla stan. Något mörkt på sommaren kanske.

Farang
700 kr/pp ex dryck

Karaktärsdrag: Vår absoluta favoritrestaurang. Hit kan vi gå om och om igen utan att tröttna. Man äter mindre rätter med asiatisk mat och då inte japansk utan mer thaiinspirerat.
Vi känner både ägare och kockar och allt är jordnära och alla inklusive servisen är fantastiskt trevliga. Den ligger i en otroligt häftig cementlokal men som känns mer som en mörk nattklubb.
Här äter man en massa rätter som kommer in en efter en med avancerade smaker på enkla råvaror. Det är kul att vara här men kanske inte det traditionella avsmaket som Kent tänker…

Ekstedt
4 rätter 840 kr
6 rätter 1090 kr ex dryck.

Karaktärsdrag: Niklas grillar egentligen allt som finns på menyn och det smakar fantastiskt gott. Porslinet, inredningen, det öppna köket med elden, grillarna och vinhyllorna är SÅ läckert.
Även denna restaurang ligger på en bakgata och är något mörk.

Mancini
9 rätter 950 kr

Karaktärsdrag: Bättre italiensk mat än så här hittar man inte i Sverige. Vi/Lena känner de som jobbar där och de visar mer än gärna upp den lilla vinkällaren då man får gå igenom köket. Restaurangen är inredd som en grotta och urmysig.

Esperanto
10 rätter 1750 kr
6 rätter 1350 kr

Karaktärsdrag: Här är det fint, tyst och elegant. Man blir överraskad av varje rätt. Den ena märkligare än den andra. Men kul! Ligger fint med två andra restauranger undertill. Mitt i stan i princip.

Volt
6 rätter 735 kr

Karaktärsdrag: Detta är en modern, lite hipp restaurang som fokuserar mycket på grönsaker och det är en fröjd att äta deras rätter. Bakgata och lite mörkt. Rock´n roll-känsla.

Gastrologik
Ca 1300 kr/pp ex dryck

Karaktärsdrag: De här killarna är fokuserade och noggranna. De lagar mat på det som finns att tillgå för dagen. Fokus: ybersvenskt och då snackar vi stenar, näver och smörknivar i trä samt maten förstås. Öppet kök. Ljus restaurang men gardiner för fönstren så man ser ej ut. Ligger vid mitt gamla kontor vid Riddargatan.

Och himlen därtill
5 rätter 895 kr ex dryck

Karaktärsdrag: Superläckert ställe högt upp i en skyskrapa där man ser över stora delar av stan. Det är inte high class men säkert jättegott.

Wedholms fisk
Meny 995 kr ex dryck

Karaktärsdrag: Gammal anrik restaurang som ska vara topp topp såklart men kanske inte som Dahlgren och Oaxen.

Adam & Albin
Det här stället har vi inte varit på men vi har ätit deras mat på andra ställen. Lena känner Adam och de är mycket trevliga och schyssta. Det är spännande då de endast har öppet restaurangen ibland. Den ligger i mysiga kvarter som man inte är i så ofta.

Punk Royal
Här har bara Lena varit och detta liknar inget annat man någonsin har varit med om. Punk på hög volym, minilokal, rökmaskiner. Hard core och passar nog väldigt modiga människor.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *