DIY guldlyktor

diy guldlykta 2

När ljusen nästan har brunnit ned så sparar jag alltid stumparna i en låda. Och när blockljusen flyter ut i lyktan så sparar jag de klumparna istället för att slänga dem. Den här gången har jag använt mig av gamla urdiskade glasburkar som det har varit sylt, rödbetor och gurkor i till ljuslyktor. De här lyktorna ville jag dessutom sätta en guldkant på och jag lyckades sisådär med det. Hoppas jag kan ändå kan inspirera er att göra era egna ljus. Häng med!

diy guldlykta 6

diy guldlykta 5
Jag valde att jobba med tre gamla glasburkar. I och med att jag skulle spraya dem i guld för att få en skarp överkant i guld så tejpade jag först med masktejp upptill. Sedan täckte jag in resten av burken i gladpack (det sitter tight och bra). Tyvärr glömde jag att täcka insidan av lyktan och då råkade jag spraya inuti vilket inte var tanken. Så ni kan med all säkerhet göra detta snyggare.
diy guldlykta 7
Som jag tidigare nämnt så försöker jag att inte använda så mycket sprayfärg för miljöns skull men det var det jag hade hemma i guldväg. Jag kan tänka mig att just i detta fallet så funkar det till och med ännu bättre att måla kanten i guld med pensel.
diy guldlykta 8
Som sagt, tanken var inte att det skulle sprayas guldfärg på insidan av burken utan endast randen längst upp. Men men, man lär sig alltid av misstag. Täck alltså insidan på något sätt om ni sprayar.
diy guldlykta 9
Fäst en tyngd i botten av veken. Jag brukar limma fast veken i ett mynt. Knyt sedan änden runt en pinne och häng den över som på bilden. Make sure att veken håller sig i mitten när du häller på stearinet. Bomullsvekar köper ni i storpack i hobbyaffären.
diy guldlykta 10
Lägg stearinet i en rostfri bunke och stoppa ned i ett vattenbad i en kastrull och låt vattnet sjuda tills det har smält helt.

diy guldlykta 1 diy guldlykta 3 diy guldlykta 4

 

 


6 svar till ”DIY guldlyktor”

 1. Profilbild för Elisabet :)

  Ser mysigt ut och lite lyxigt med den guldiga kanten. Med barnen har jag ibland gjort randiga ljus, genom att använda ljusstumpar i olika färger, smälta dem var för sig och låta varje lager stelna till innan ett nytt hälls på.

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Ja, det skulle nog kunna bli ännu snyggare om man inte sprayade inuti : ). Men du, vad fint det låter med olikfärgade ljus och jättekul just för barn. Heja återbruk!

 2. Profilbild för Fru Tallund

  Jag gjorde ljus i loppiskoppar före jul. Också fint. 🙂 Men vad gör man för fel när det blir liksom en grop vid veken? Och nästa fråga- har du vatten i botten på dina burkar?

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Hej Fru Tallund!
   Jag har hört att man ska låta det svalna och sedan hälla på ännu mer stearing i gropen så att det blir plant. Men jag har varit alldeles för otålig för det. Vattnet i botten av burken var inte med mening utan det hade tydligen skvätt i stearinet från vattenbadet.

 3. Profilbild för karen hansen
  karen hansen

  I think they are more pretty with the gold also on the inside 🙂

  1. Profilbild för Lina by the bay
   Lina by the bay

   Thank you : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *