Naturens godis – vad kan man äta?

Redan när jag var liten och fick följa med mamma på hälsohemmet Tallmogården i Dalarna fick jag lära mig vad man kan äta från naturen. Nu när jag vandrar runt i naturen tycker jag det är trevligt att knipsa av ett granskott och suga på. Jag visar mina favoriter nedan: granskott, harsyra, stensöta och syrenblommor. Visst finns det mycket godis i naturen – vad äter ni från skogen?

naturmat1

Granskott
Med granskott finns det mycket man kan göra och passa på för det är precis nu de är som bäst. Dels är den god som den är att suga på men jag lägger den i olja och låter den dra någon vecka innan jag använder den på salladen. Tänk er granskottsglass eller ett glas iskall cava med smak av granskott.
Harsyra
Harsyra växer inte överallt men när man väl hittar den blir man överlycklig. De är lätta att dra upp utan att man får med någon jord. De är lite citrusaktiga i smaken och är både vackra och goda att lägga ovanpå sallader eller som på bilden ovanpå den här mexikanska kycklingsoppan.
Stensota
Stensöta växer på berg och klippor bland mossa och ser ut som ormbunke typ. Man drar helt enkelt upp en rot försiktigt och skalar och rengör den och tuggar sedan på den söta lakritssmaken.
Syren
Nu i skolavslutningstider och syrenen blommar ska man passa på att plocka småblommorna och suga den söta nektarn ur den. Vissa gör även saft på denna vackra blomma. Go crazy!

3 svar till ”Naturens godis – vad kan man äta?”

 1. Profilbild för Janne
  Janne

  Hej Lina!

  Mycket ”smarrigt” där ute i naturen!
  Granskottssirap är en riktig höjdare, består förvisso mestadels av socker men är fantastiskt gott att toppa exempelvis glassen med.
  Jag torkar nässlor och kör dem sedan i mixern till ett fint pulver, supnyttigt! En tesked på filen eller i en smoothie exempelvis.
  Kram Janne

 2. Profilbild för KarolinaStalis
  KarolinaStalis

  Oj vad läckert det lät! Hur gör man granskottssirap då?

  1. Profilbild för Janne
   Janne

   Man kokar granskotten med vatten, silar sedan bort skotten, tillsätter socker och kokar sedan ner det till en sirap. Det blir en läcker brunviolett ton. Hittar inte exakta receptet just nu men kan säkert på ”nätet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *