Björnspaningen i Jämtland innebär att man blir forslad till ett gömsle i form av ett litet enkelt hus med luckor, fönster och bäddar. Huset ligger på en myr intill ett åtel. Projektet initierades av naturfotografen och filmaren Bosse Kristiansson som var fågelskådare i grunden, men hade ett genuint intresse för alla vilda djur i naturen. Wild Jämtland har tillstånd av Länsstyrelsen att åtla för viltskådning på ett stort område som är fredat från björnjakt.
Vi kom upp till forsen nära Landön en liten bit bortanför Östersund, Krokom. Där serverades vi älgkött i bröd tillagat över elden. Vi fick göra en kardemummabulle på pinne och njöt av kokkaffe samtidigt som vi hörde oss för om björnen och hur den lever. Man kan säga att folk har många fördomar om björnar och några var till och med oroliga för oss när vi åkte upp.
Gömslet.
Våren var ungefär två veckor försenad uppe i trakterna och att gå in i huset var som att stiga rakt in i ett kylskåp. Vi var ombedda att enbart klä oss i ylle och raggsockor för att inte prassla och skrämma bort björnen. Inte heller fick vi prata högt, använda ficklampa eller fota med blixt. Vi tände några oljelampor och monterade kameran på ett stativ och vidare ut genom ett tyg med dragsko genom en lucka för att björnen inte skulle få människovittring och bli rädd. Sen satt beredda med kikare i några timmar och spänningen var olidlig. Jag trodde nästan inte det skulle komma något djur då det var alldeles dött sånär som på ett femtiotal korpar som kraxade spöklikt över myren. I vårt paket ingick en flaska bubbel och det var riktigt mysigt att sitta i solnedgången i gömslet samtidigt som vi långsamt värmdes upp i kropparna i väntans tider.
Jag la mig att vila lite medan Lena, min fru, plötsligt börjar veva med armen mot mig. Tjugo över tio på kvällen fattade björnen mod till sig och kom lufsande fram över snön i skymningen och känslan i kroppen var obeskrivlig. Så lycklig att jag ville hoppa upp och ner men istället smög jag fram till kameran och tog några bilder. Under en magisk timme fick vi njuta av synen av den stora björnhonan (tror vi) som käkade av det utlagda köttet (som både kan vara trafikskadat vilt och rester från ett närliggande slakteriet) varvat med att stående klia sig mot träden. När björnen lufsade iväg valde vi att sova några timmar och varje gång under natten jag vaknade upp fattade jag kikaren men eftersom ljuset kommer tidigt så här års på dessa breddgrader vågades sig inte björnen fram igen.
SlowTV
22:20
Vi fick lära oss att man absolut inte behöver oroa sig när man går i skogen och plockar bär i björntäta områden då friska björnar inte är farliga. Dock har vi genom åren fått höra en och annan skrämmande historia men de sticker så klart ut. Om en björn blir överraskad kan den rusa rakt emot en men gör en tväromvändning strax innan de kommer fram till en. Well, jag skulle nog inte hantera det särskilt bra. Roger från Wild Jämtland berättar att det finns inget djur som är så explosivt som björnar vilket är tvärtom vad många tror om de stora sävliga nallebjörnarna. Roger jagar själv björn och älg men då längre upp i landet. Han har med egna ögon t ex sett när en björn sprang ikapp en älg i öppet landskap, för ja de springer väldigt fort, upp till 60 km i timmen, och knäckte ryggen på älgen med bara ett slag med labben.
Fakta om björnar
- Björnar tittar ut ur idet i mitten av april ganska exakt.
- De föder ungar i idet under vintern och diar dem där trots att de ligger i dvala med väldigt få hjärtslag i minuten. Jag har tidigare delat den här spännande faktan om björnar som går i ide i sex månader – se här.
- De får normalt 1-3 ungar per kull. Ungarna går med mamman under minst två år och under den perioden får honan alltså inga nya ungar.
- Det är nu direkt efter de kommer ut ur idet som de behöver fylla på med en massa protein som de lockas till åtlarna. Därför erbjuds viltskådningen endast mellan maj och juli för sen i augusti börjar björnarna med sin bärdiet.
Lämna ett svar